KOMENTÁŘ: A vám nevadí, že Izrael vraždí palestinské děti?

Lidé na demonstraci v USA na podporu Izraele přinesli fotografie obětí Hamásu (8. 10. 2023).

Jak Češi vnímají válku v Izraeli?

Je to více než týden, kdy mi kolega při jedné vyhrocené diskuzi o bestiálním útoku Hamásu na Izrael a jeho tvrdé odvetě v Pásmu Gazy položil otázku: „A vám nevadí, že Izrael vraždí palestinské děti? Sám máš tři, to s tím souhlasíš?“ Dotaz jsem rezolutně odbyl a odmítal se o něm dál bavit. Ale od té chvíle ho nemohu vyhnat z hlavy. A co vy, vadí vám zabíjení dětí? A neměla by celá otázka stát úplně jinak?

Počet obětí izraelské války proti palestinskému radikálnímu hnutí Hamás v Pásmu Gazy podle tamních úřadů (které ostatně také řídí Hamás) vystoupil na více než 11 tisíc, včetně 4 630 dětí, informovala před dvěma dny agentura Reuters. Naprosto děsivé, šílené číslo.

ČTĚTE TAKÉ: Boj o život v přímém přenosu. Izraelský hrdina deptal teroristy z Hamásu, zachránil sedm lidí

Pojďme ho ale zasadit do kontextu. Teroristická organizace Hamás napadla Izrael 7. října způsobem, jaký si na Západě dokážeme jen těžko představit. Mučili, znásilňovali, upalovali zaživa a jinak vraždili nevinné Izraelce ve vesnicích, na cestách či na hudebním festivalu. Zemřelo přes 1 300 lidí, další dvě stovky včetně dětí bojovníci unesli do Pásma Gazy. Nešlo přitom o jednorázovou akci. Už měsíc a půl dopadají na Izrael desítky a stovky raket každý den. Jediným cílem Hamásu je naprosté zničení Izraele, vymýcení a smrt všech Židů a nastolení chalífátu minimálně na Blízkém východě. A samozřejmě džihád, svatá válka.

Na palestinské straně není s kým jednat, protože teroristé z Hamásu o žádné jednání, mír či dvoustátní řešení letitého konfliktu (jak se nám snaží namluvit propalestinští demonstranti napříč Evropou) nemají zájem. Chtějí jen zabíjet. Cenu pro ně nemá nejen žádný izraelský, ale ani palestinský život.

Koneckonců jeden z šéfů Hamásu Chalil Al-Híja nedávno v rozhovoru pro The New York Times přiznal, že jim při říjnovém útoku nešlo o lidi v Gaze, ale chtěli prostě poštvat celý arabský svět proti Izraeli. I proto při varování izraelských obranných sil, aby civilisté před plánovanou invazí opustili své domovy a zachránili se, Hamás Palestincům nakázal, aby zůstali. Udělal z nich lidské štíty. Proto staví kryty a vstupy do tunelů vedle nemocnic a škol, proto v těchto tunelech ukrývá munici a palivo a ne bezbranné ženy a děti.

A u dětí zůstaňme, protože k nim směřovala otázka v úvodu tohoto textu. Odpověď je jednoduchá a bolestná: Na izraelské i palestinské děti myslím jako otec tří malých synů každý den. Stejně, jako už téměř dva roky myslím na děti na Ukrajině a v Rusku, nebo jako mě zasahují jejich příběhy všude jinde po světě.

Cena života

Děti v Izraeli mají 90 vteřin na to, aby se po rozeznění poplašných sirén dostaly do krytů.

Desítky dětí byly teroristy odvlečeny do Pásma Gazy, jejich osudy jsou nejisté a hrůzy, které musejí dennodenně zas a znova zažívat, nepředstavitelné. Jednou z nich je třeba tříletá Abigail, holčička s zářivě zlatými kudrlinami.

Myslím na vyděšené izraelské holčičky, kterým Hamás před očima zavraždil rodiče. Šestiletou Romi a tříletou Liu vysvobodili ze zakrváceného auta policisté.

Myslím na šestileté dívky Shachar a Arbel a jejich čtyřletého bratra Omera, které postříleli teroristé spolu s jejich mámou a tátou.

Myslím na dvanáctiletou Noyu, holčičku s autismem, která milovala Harryho Pottera. Našli ji mrtvou ležet u cesty spolu s její babičkou Carmelou.

Myslím na osmiletou Alin a jejího pětiletého bratříčka Eitana, které společně s rodiči povraždili na cestě z jejich dovolené v Aškelonu.

Myslím na mučené a zabité sourozence ve věku šest a sedm let, jejichž brutální týrání a vraždu museli sledovat spoutaní rodiče předtím, než je teroristé také zabili.

Myslím na děti, kterým členové Hamásu zaživa odřezávali hlavy nebo na novorozence, jež pekli v troubách.

Od doby, kdy mám sám děti, se mě podobné příběhy dotýkají ještě mnohem víc než dřív. Umíte si tu hrůzu vůbec představit? Je těžké o tom přemýšlet a je těžké o tom psát. Bolí o tom číst. A co teprve, když se to stane vám, vašim blízkým, když si tím projde vaše vlastní rodina.

„A vám nevadí, že Izrael vraždí palestinské děti?“ Pořád na tu otázku musím myslet. Vadí mi tisíce mrtvých nevinných v Gaze i Izraeli, vadí mi všechny zbytečně zmařené životy, ty dětské zvlášť. Cena lidského života je nezměrná. Ztráta toho dětského nejde slovy popsat. Ale pořád musíme mít na paměti jedno:

Krev nevinných má na rukou Hamás. A plánoval to tak. Proto je potřeba proti němu bojovat. Izrael už další šanci na vlastní stát a bezpečí pro svůj lid nikdy nedostane.

Tagy: