O lidi v Gaze nejde. Chtěli jsme poštvat Araby k trvalé válce s Izraelem, prohlásil Hamás

Protiizraelské protesty v Římě (4. 11. 2023)

Izrael dobyl základnu Hamásu

Chalil Al-Híja, jeden z vedoucích představitelů Hamásu, v otevřeném rozhovoru pro list The New York Times přiznal, že skupina moc dobře věděla, že útok na Izrael způsobí tvrdou odvetu. Hamás prý v Gaze není od toho, aby lidem zařizoval vodu nebo elektřinu – hlavním úkolem bylo poštvat arabský svět proti Izraeli.

Tvrdý odvetný útok Izraele na Pásmo Gazy nebyl ničím, co by Hamás neočekával. Naopak. Takový útok předpokládal a vyžadoval. Pro list The New York Times se v tom smyslu vyjádřil Chalil Al-Híja, člen úzkého vedení Hamásu v Kataru.

Prohlásil, že civilní ztráty v Gaze hrají hnutí do karet, protože aktivizují arabský svět. Hamás měl pocit, že země zapomínají na otázku Palestiny. Bestiální teroristický útok na Izrael měl tuto otázku vrátit na stůl.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Izrael chce zničit Hamás. To by ale musel poslat agenty do Kataru, Libanonu i Egypta

„Povedlo se nám oživit palestinskou otázku a teď nikdo v regionu nezažívá klid,“ řekl Al-Híja.

Podle něj už Izrael nezažije klid nikdy. „Věřím, že válka s Izraelem se stane trvalou na všech hranicích a že arabský svět s námi povstane,“ pronesl Taher El-Nounou, mediální poradce Hamásu.

Al-Híja v rozhovoru také chladnokrevně přiznal, že Hamás – ačkoli se tak naoko může tvářit – není v Gaze proto, aby pomáhal lidem.

„Cílem Hamásu není řídit Gazu a dodávat do ní vodu, elektřinu a podobně. Tato bitva nevznikla proto, že jsme chtěli palivo nebo dělníky. Nesměřovala ani ke zlepšení situace v Gaze. Cílem této bitvy bylo situaci zcela zvrátit,“ uvedl představitel Hamásu s tím, že útok na Izrael měl probudit svět z hlubokého spánku.

Hamás už nyní zčásti docílil svého. Nejen v muslimských zemích se totiž pravidelně protestuje proti Izraeli a jeho vedení války, při kterém umírají palestinští civilisté. A o ty Hamásu, jak jeho vedení samo přiznalo, vůbec nejde.

Tagy: