Boj o život v přímém přenosu. Izraelský hrdina deptal teroristy z Hamásu, zachránil sedm lidí

Teroristé z radikálního hnutí Hamás házeli do protileteckého krytu jeden granát za druhým.

Izraelský voják odhazoval granáty Hamásu z úkrytu

Izraelci zveřejnili srdcervoucí příběh vojáka Anera Elyakima Shapira, který se během masakru ze 7. října schovával společně s několika civilisty v jednom z protileteckých krytů nedaleko od osady Reim. Na zveřejněných záběrech je vidět, že zatímco teroristé z radikálního palestinského hnutí Hamás házeli do uzavřeného prostoru jeden granát za druhým, Shapiro je ještě před explozí vrhal zpět. Smrtelně ho zranila až osmá výbušnina. Voják, který v den masakru nebyl ve službě a neměl u sebe ani zbraň, díky svému hrdinskému vzdoru zachránil život sedmi civilistům.

„Hrdina Aner Elyakim Shapiro byl vojákem hodnosti četaře. V den 7. října byl mimo službu. Jako neozbrojený se během masakru Hamásu ukrýval se skupinou mladých lidí ve veřejném protileteckém krytu, který se nacházel nedaleko od hudebního festivalu Supernova,“ uvedlo na sociální síti X izraelské ministerstvo zahraničí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hamás plánoval mnohem obludnější útok. Vyšetřování odhalilo drastické záměry teroristů

Ze záběrů, jejichž obsah není vhodný pro slabší povahy, je poznat, že před vchod protileteckého krytu dorazilo vražedné komando teroristů z Hamásu. Záznam pořídila autokamera od opuštěného vozu, který stál přímo u úkrytu.

Část nahrávky sdílela již 10. října stránka Israel War Room. V krátkém úseku bylo vidět, jak palestinští teroristé vhodili granát do uzavřeného prostoru, aby vypudili ven člověka, který se tam schovával. Když vyběhl, členové Hamásu na něj okamžitě spustili palbu. Nyní izraelský resort zahraničí zveřejnil celé video, díky němuž je jasné, jak se situace vyvíjela dál.

Z úkrytu se totiž nenechal vypudit neozbrojený voják Shapiro ani dalších sedm izraelských civilistů. Ozbrojenci Hamásu házeli dovnitř další a další výbušniny, jenže Shapiro je ještě před výbuchem vrhal zase ven. Neodradila ho ani opakující se palba z útočných pušek.

Kromě odvahy izraelského vojáka záběry ukazují bojovou i taktickou nezkušenost teroristů, které zřejmě nenapadlo po odjištění granátu chvíli počkat a až poté jej mrštit do protileteckého úkrytu, aby nebyl čas na jeho opětovné odhození.

Výbušniny tak v drtivé většině případů explodovaly před vchodem do skrýše. „Shapirovi se podařilo odhodit sedm granátů, které do úkrytu házeli teroristé Hamásu. Osmý granát mu způsobil vážná zranění, kterým nakonec podlehl. V protileteckém krytu zachránil životy sedmi lidí. Kéž je jeho památka požehnáním,“ dodal izraelský resort zahraničí. Z času na autokameře vyplývá, že Shapiro teroristům vzdoroval asi 15 minut.

VIDEO: Připomeňte si okolnosti útoku Hamásu na Izrael ze 7. října 2023

Tagy: