KOMENTÁŘ Andreje Babiše: Zvýšení platů politiků je nemravné. Navrhujeme jednoduché řešení

Důchodcům v průměru 350 korun, státním zaměstnancům 1400 korun a sobě klidně i desítky tisíc měsíčně navíc. Fialova vláda skandálním návrhem na zvýšení platů politiků vyvolala u veřejnosti oprávněné pobouření. Já i celé hnutí ANO máme jasno: politikům platy nemají co růst, naopak se mají na pět let zmrazit.

Jakýkoli návrh na zvýšení platů politiků je naprosto neoprávněný, neobhajitelný a především nemravný. V době, kdy spoustě lidí mzdy stagnují (v tom lepším případě), si pánové Fiala a spol. navrhují přidat 7 procent, a to nemluvím o původním Jurečkově návrhu s růstem 14 procent. To jen potvrzuje, jak moc je Fialova vláda odtržená od reality a jak málo se stará o potřeby našich občanů. V každé normální práci by tak prolhaný a neschopný zaměstnanec jako Petr Fiala dávno skončil na pracáku a spolu s ním i celá jeho slavná vláda.

ČTĚTE TAKÉ KOMENTÁŘ Jany Černochové: Vojáci pomáhají s povodněmi od počátku, jsem na ně hrdá

Za co si vládní politici představují, že mají dostat přidáno? Za to, že způsobili rekordní inflaci a znehodnotili úspory milionů lidí? Že nám zařídili jedny z nejvyšších cen energií v Evropě? Že se kvůli Fialově drahotě zvýšily ceny o třetinu? Že způsobili nejvyšší propad reálných mezd v Evropě? Nebo snad za to, že lidem zvedli daně, důchodce obrali o 1000 korun měsíčně a ještě zvyšují věk odchodu do důchodu?

Komentáře a glosy

Texty zveřejňované v rubrice Názory se nemusí ztotožňovat s postoji redakce CNN Prima NEWS. Jedná se o autorské komentáře redaktorů a externích přispěvatelů.

Možná to má být odměna za rekordní zadlužení naší země v naprosto běžné ekonomické situaci? Nebo snad má jít o poděkování za to, jak v době předsednictví EU Fialova vláda hájila české zájmy a prosadila zákaz spalovacích motorů, emisní povolenky pro domácnosti a dopravu a přijala zrádný migrační pakt EU se skrytými povinnými kvótami?

Chtěl bych politikům připomenout, že v posledních deseti letech se jejich platy téměř zdvojnásobily. Pan Fiala je třetím nejlépe placeným premiérem v EU, jeho plat je šestkrát vyšší než průměrná mzda. A s přihlédnutím k průměrné mzdě čeští poslanci berou dokonce víc než jejich němečtí nebo rakouští kolegové. Jinými slovy, na zvýšení platů nemají sebemenší nárok.

Náš návrh na zmrazení platů politiků na pět let není ani populistický, ani samoúčelný. Jeho cílem je poskytnout dostatečně dlouhou dobu na to, aby se oddělily platy politiků od platů soudců a státních zástupců a aby se politici dohodli na novém systému odměňování, který by byl jednodušší, přehlednější a transparentnější.

Chceme také zrušit všemožné náhrady a příplatky a dát politikům jeden plat, ze kterého by si hradili všechny své výdaje; veřejnost tak bude mít jasno, jaké mají skutečné příjmy. Platy politiků bychom také měli navázat na výkon ekonomiky – když bude HDP klesat, stejně tak budou klesat i jejich platy.

Nikdy jsme neměli tak neschopnou, arogantní, asociální a zcela zbytečnou vládu, jako je ta Fialova. Svým návrhem zvýšit si platy jen potvrdila, že jejím hlavním zájmem není řešit problémy občanů, ale před potupným odchodem do opozice si ještě co nejvíc namastit kapsy.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Výroky Piráta Michálka jsou směšné a hloupé. Vládu neřídím já, ale Fiala, říká Stanjura

Tagy: