Stanjura: Výroky Piráta Michálka jsou směšné a hloupé. Vládu neřídím já, ale Fiala

Ministr financí Zbyněk Stanjura a premiér Petr Fiala (oba ODS)

Rozhovor s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS)

Ostřelování mezi ODS a Piráty pokračuje. Emoce naposledy rozvířil šéf pirátských poslanců Jakub Michálek, který řekl, že premiérem je de facto ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Šéf státní kasy to pro CNN Prima NEWS odmítl a výroky Michálka označil za směšné.

Šéf pirátských poslanců Jakub Michálek řekl, že vládu fakticky řídíte vy, a ne premiér Petr Fiala. Co na to říkáte? (Michálek v neděli v ČT uvedl, že českou vládu fakticky vede ministr financí Stanjura, a nikoli premiér Petr Fiala)
Je to směšné. Pan Michálek na žádné vládě nebyl. Líbí se mi, když někdo hodnotí jednání vlády, aniž by tam kdykoliv seděl. Aspoň jedenkrát. Je to úplná hloupost. Nevím, jak na to přišel.

Takže není pravda, že máte v mnoha záležitostech hlavní slovo?
Hlavní slovo má vždy pan premiér. Je to jednoduché. Jestliže mluví o koaličním jednání, tam je to jiný koncept. Tam reprezentujeme své politické strany. Předseda mé politické strany je také premiér, a to je ten, který musí dbát na dohodu. Já jako první místopředseda do posledního okamžiku prosazuji stanovisko a názory ODS, jako to dělají ostatní představitelé dalších vládních stran. Rozdělení rolí je naprosto přirozené. Pan premiér přesně ví, co budu říkat a hájit, protože hájím zájmy ODS.

Někteří lidé z ODS nám řekli, že až se budou skládat kandidátky Spolu do sněmovních voleb, vaše strana si bude nárokovat víc míst. Měly by se podle vás místa pro lidovce a topku seškrtat, protože v posledních volbách nebyli nejsilnější a ani v průzkumech jim nevychází preference nejlíp?
Minulý návrh jsem tvořil já. Předpokládám, že to letos budu dělat také. Ale ještě tak daleko nejsme. Čekali jsme na sjezd KDU-ČSL, který volil nové vedení. Předpokládám, že v příštích dnech povedeme koaliční debatu o tom projektu pro rok 2025, a pak nás budou čekat týdny vyjednávání. To je normální. Mimo jiné stabilita naší koalice Spolu je dána i tím, že jsme to před čtyřmi lety dobře dojednali. Mnozí se podivovali, že nám to dlouho trvá. Ale klíč ke stabilitě je, že z jednání odejdou přiměřeně spokojené všechny politické strany, které se toho účastní. A my jako největší jsme si toho vědomi a máme největší zodpovědnost, aby byl ten projekt úspěšný.

Takže na ta jednání nepůjdete s tím, že chce ODS víc míst?
Budeme postupovat stejně, jako jsme postupovali minule. Máme 14 volebních krajů. Neměli jsme pro každý kraj stejnou šablonu. Máme čísla z krajských a senátních voleb, čísla z evropských voleb, komunálních voleb. Takže úplně pragmaticky budeme posuzovat sílu a možný úspěch kandidátů vládních stran v každém konkrétním regionu. Nebude to ani tentokrát, že by byla jedna šablona a stejný procentuální poměr pro ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Bude to v každém kraji jiné.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hrad změnil dohodu, peníze pro Pavlovou chtěl zvlášť, říká Jurečka. Trapné, má jasno Schillerová

Tagy: