KOMENTÁŘ Jany Černochové: Vojáci pomáhají s povodněmi od počátku, jsem na ně hrdá

V posledních dnech jsem si s údivem mohla několikrát přečíst, že prý Armáda ČR nepomáhá od začátku povodní, nikdo neviděl ani vojáka a celkově že přijela na zasažená místa pozdě nebo v nedostatečném počtu. Nevím, jestli jde o součást politického boje, neznalost nebo zlý úmysl. Každopádně to považuji za nehoráznost, proti které se musím hlasitě ohradit. Na práci vojáků, stejně jako na zasahující hasiče, policisty, zdravotníky, ale i představitele samospráv a další, kteří se aktivně zapojili a zapojují do zvládnutí povodní a jejich následků, jsem nesmírně hrdá.

V případě naší armády byly do záchrany a pomoci nasazeny stovky vojáků a samozřejmě i potřebná technika. Další stovky vojáků byly v pohotovosti ne od první vteřiny této mimořádné události, ale ještě před ní, a pokud by to bylo zapotřebí a základní složky integrovaného systému v čele s hasiči by je potřebovaly, prakticky okamžitě by vyrazili na pomoc. Ani vláda nezaspala, tím si jsem zcela jistá. Potřebná rozhodnutí přicházela včas, podle nastavených pravidel a podle požadavků od složek státu, které mají podle zákona záchranné práce na starosti. Pojďme si to rozebrat podrobněji.

ČTĚTE TAKÉ: Zázrak na Šumpersku. Manžele strhl proud, spása dorazila na poslední chvíli. Dům vzala voda

Troufnu si říct, že díky zkušenostem z povodní v minulosti se v České republice podařilo vybudovat jeden z nejvíce funkčních a efektivních záchranných systémů na světě. Ano, pořád je co zlepšovat, ale příroda dokáže být velmi nepředvídatelná a není vždy možné vše podchytit. Letošní reakci a přípravu podpořila i včasná výstraha meteorologů. Nikdo ale nemohl ani tušit, jaká bude přesně situace v konkrétních krajích, regionech, natož pak obcích a jaká technika v nich bude potřeba. Nedávalo by proto žádný smysl, aby vojáci několik dnů někde kempovali a sami si nechali zaplavit techniku nebo aby tato technika překážela záchranářům při evakuaci lidí.

Komentáře a glosy

Texty zveřejňované v rubrice Názory se nemusí ztotožňovat s postoji redakce CNN Prima NEWS. Jedná se o autorské komentáře redaktorů a externích přispěvatelů.

V první fázi krize žádá o pomoc vojáků, kam a kolik z nich má do terénu vyrazit, hasičský záchranný sbor. Jim to ukládá zákon a je to tak správně. Vše koordinovat musí pouze jedna složka. A jako je za obranu země zodpovědná armáda, za záchranné práce to jsou hasiči. Stejně tak mohou o rychlou pomoc, kdy jde doslova o životy, požádat přímo zástupci samospráv. Na začátku povodní byl úkol všech zcela jednoznačný – zachránit lidské životy. V té době bylo potřeba na zasažených místech hasičů na lodích nebo vojáků ve vrtulnících. A to se přesně dělo. Vojenské tatry tak například pomáhaly záchranářům s pohybem v místech, kudy hasičská technika neprojela. Vojenské vrtulníky zachraňovaly desítky lidí ze střech domů a z nedostupných oblastí.

Kritika, že vládní nařízení o povolání až 2000 vojáků k likvidaci následků povodní přišlo pozdě, je naprosté nepochopení toho, jak systém funguje. Vládní rozhodnutí přišlo v pravý čas, když byl jasný rozsah zasažených oblastí a měli jsme představu, jaké následky voda způsobila a kde je zapotřebí, aby se armáda zapojila.

Když to shrnu, vojáci byli v pohotovosti ještě před povodní, připravovali se a pomáhali od první vteřiny tam, kde bylo zapotřebí. Podíleli se na záchraně životů, evakuacích, budování protipovodňových opatřeních, uvolňování toků nebo na pomoci dostat se do nejvíce zasažených míst. Je proto absolutně nepřijatelné, aby jejich úsilí někdo znevažoval.

Úplným závěrem je také zapotřebí připomenout smysl existence armády, k čemu slouží a proč ji máme. Jejím základním úkolem je připravovat se k obraně České republiky a chránit občany našeho státu před vnějším napadením. Vojáci proto podstupují náročný výcvik, aby byli na takovou situaci připraveni. Nezapomínejme ani na to, že mnoho vojáků máme nasazených na východním křídle aliance, kde mají za úkol odstrašit případného agresora.

Další vojáci se na toto nasazení chystají, cvičí nebo plní jiné úkoly.

Nemůžeme tak vzít komplet celou armádu a poslat ji bezmyšlenkovitě s lopatami uklízet bahno. Stejně jako nestáhneme všechny policisty nebo hasiče z celé republiky. Někteří musí zůstat připraveni, kdyby začalo hořet. A tak to je i s armádou.

Ministerstvo obrany v minulosti opakovaně dokázalo, že jsme tu vždy, když je potřeba. A to platí i dnes.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Přestaňte si hrát na politika, křičela Balaštíková. ANO zneužívá povodně, zlobil se Skopeček

Tagy:
armáda povodeň politika technika Hasičský záchranný sbor obrana Jana Černochová vláda Česko přírodní katastrofa okres Šumperk Ministerstvo obrany České republiky katastrofy, nehody a mimořádné události