Fiala: Česká republika čelí nebezpečným populistům, do voleb si přeji jít opět v koalici

Úmysl jít do sněmovních voleb v příštím roce opět v koalici Spolu oznámí ODS, KDU-ČSL a TOP 09 velmi brzy, řekl v rozhovoru s ČTK premiér a předseda občanských demokratů Petr Fiala. Nekomentoval termín 28. října, který se objevuje v médiích. Zásadní je vést jednu kampaň, nikoli čtyři paralelní, míní. Strany Spolu podle něj teprve čeká jednání o složení kandidátek a o nominacích. Úspěch bude záviset na tom, zda dokážou voliče přesvědčit o tom, že politika, kterou ve vládě dělají, je pro ně to správné.

„Pokud půjdeme ve formátu koalice Spolu, nesmíme pořád myslet jenom na to, co je úzce stranický zájem. Musíme myslet na to, aby ta kandidátka oslovila co nejvíc voličů, abychom uspěli. Tady neříkám nic překvapivého, tak to prostě je. Toto musíme všichni chápat,“ uvedl na adresu koaličních partnerů.

ČTĚTE TAKÉ: Boj o hlasy Husákových vnoučat. K volbám do Sněmovny míří silný ročník prvovoličů

Vítězství koalice Spolu ve sněmovních volbách se bude podle premiéra odvíjet od toho, zda se podaří přesvědčit lidi, že jsou pro ně dobré recepty nabízené vládou a vize rozvoje České republiky. Strany proto budou referovat o tom, co chystají a co už udělaly ve školství, s problémem nehybného pracovního trhu a nízkých mezd, drahými energiemi či výstavbou dopravní infrastruktury.

Fiala zmínil, že se nikdy netajil tím, že považuje koncept Spolu za nosný, že koalice je funkční a že je to něco, čemu rozumí voliči. „Takže si přeji, aby to pokračovalo. Myslím, že velmi brzy oznámíme veřejnosti společný úmysl jít do dalších voleb na půdorysu koalice Spolu, a pak samozřejmě musí následovat jednáni o konkrétní podobě kandidátek a celý schvalovací proces uvnitř stran. Ale jsem přesvědčen, že veřejnost si zaslouží, abychom jí náš úmysl oficiálně sdělili,“ uvedl k zatím neoficiálním sdělením o přípravě memoranda.

Historické důvody

Důvod pro společnou cestu k volbám vidí v historické roztříštěnosti českého středopravicového spektra. „Je to dáno a pro voliče to znamená, že nemá jistotu, že jeho hlas bude mít dostatečnou sílu. Ve chvíli, kdy tu roztříštěnost překonáme volební koalicí, což jsme udělali, tak volič má jistotu, že když nás bude volit, tak volí politickou sílu, která může něco v této zemi změnit, udělat,“ uvedl. Druhý důvod je podobné hodnotové ukotvení stran. Spolu sdružuje konzervativní, liberální a křesťanskodemokratický politický proud, které v jiných zemích často tvoří jednu stranu. „I z tohoto hlediska to dává smysl. Já jsem i s touto představou kandidoval na kongresu ODS. Ale vždycky říkám, že věci jsou hotovy, až je dojednán poslední detail,“ konstatoval.

V rozhovoru Fiala potvrdil, že v pondělí dostal nominaci od oblastního sdružení v Brně-městě. „Toho si vážím, protože, jak se říká, doma není nikdo prorokem, a když cítíte silnou podporu ze své vlastní organizace, tak to má velkou hodnotu. Ale celý ten (nominační) proces je opravdu ještě před námi. My se musíme domluvit. Otevřeně říkám, rád bych, aby to byla koalice Spolu, ale ještě musíme udělat některé kroky. Musíme se domluvit, jak budou vypadat kandidátní listiny a kdo koho bude nominovat a tak dále,“ uvedl s tím, že to ale veřejnost nezajímá. „Lidi zajímá, kdo bude kandidovat, jak je to sestaveno, a to my veřejnosti včas představíme. Musíme všichni přemýšlet nad tím, abychom lidem nabídli nejenom dobrý program, ale i takové kandidáty, takové osobnosti, kterým budou lidi věřit a budou zárukou, že se ten program bude uskutečňovat,“ řekl.

Za otázku dalšího jednání označil i algoritmus, jakým strany obsadí společnou kandidátku. „Nepochybně to musí být tak, aby se v tom všechny strany, které tvoří koalici, viděly. Ale hlavně musíme mít na paměti, že pokud půjdeme ve formátu koalice Spolu, tak nemůžeme dělat čtyři kampaně - ODS, KDU, TOP 09 a Spolu. Musíme dát kampaň Spolu,“ uvedl.

Konkurence se STAN

Dobře podle něj může v budoucnu fungovat spolupráce s dosavadními partnery koalice Spolu ve vládě - hnutím STAN. „Jsme političtí konkurenti a nabízíme trošku jiný program. Ale současně jsme si blízko a stojíme na jedné straně, pokud jde o souboj s populisty a s tím, o co se snažíme ve vládě. Já si myslím, že v tom žádný rozpor a ani nějaký velký problém není. Jistě budeme mít na některé věci rozdílné názory, to se ukáže v průběhu volební kampaně, to tak je a je to naprosto přirozené. Ale myslím, že koalice Spolu i Starostové čelíme stejnému nebezpečí. A čelí mu Česká republika a občané a já tu sám nic nezměním. Lidé se musí chtít postavit populistům a tomu, aby se naše země posouvala někam k východu,“ uvedl Fiala k další spolupráci se STAN.

Spojenectví hnutí ANO, SPD a Stačilo! označil Fiala za nebezpečnou směs pro budoucnost Česka. „Proto moje varování před populisty, extremisty a levicí je naprosto namístě. Když si poslechnu, že ANO by mohlo jít se Stačilo!, tedy fakticky komunisty, že běžně dělají koalice s SPD a nijak jim to nevadí, tak tady vidím nebezpečnou směs pro budoucnost ČR a je to něco, čemu chci čelit koalicí Spolu a dalšími stranami, které se tomu postaví a vyhrají příští volby,“ uvedl.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Babišova smršť útoků na vládu: Nenávidí důchodce. Ministry bych nezaměstnal ani na pumpě

Tagy: