KOMENTÁŘ: Ani klid, ani řád. Generál musí před druhým kolem do protiútoku

Výhodou Petra Pavla pro druhé kolo prezidentské volby je, že je voják. A tak dobře ví, že nejlepší obranou je útok. Ve vojenské terminologii protiútok. Finální duel s Andrejem Babišem ho bezpochyby vyžaduje. Expremiér spustil na Pavla palbu více či méně smysluplné kritiky ihned po vyhlášení výsledků.

Během Babišovy sobotní tiskovky jsme se dozvěděli o pozoruhodné podobnosti mezi Petrem Pavlem a Vladimirem Putinem. Babiš řekl, že jediným prezidentem v Evropě, který byl komunistickým rozvědčíkem, je ruský prezident. Pak postrašil, že pokud bude Pavel hlavou státu, bude vykonávat pouze vůli vlády, možná svých sponzorů. A tak dále a tak dále.

A přesně v tomto duchu se ponese čtrnáct dní do druhého kola. Ne jinak tomu bylo před pěti a deseti lety. Brutální diskreditace protikandidáta pomohla dvakrát k vítězství Miloše Zemana. Hned začátek příštího týdne přinese hlasování o nedůvěře kabinetu premiéra Petra Fialy. Ne nadarmo přichází právě mezi dvěma koly prezidentské volby, jde o přesně načasovanou událost.

Pozornost, kterou předseda ANO Babiš na schůzi Poslanecké sněmovny získá, pochopitelně využije v boji o Hrad a k útoku na svého soupeře. Bedlivým pozorovatelům neuniklo, jak důsledně o Pavlovi Babiš mluví jako o provládním, případně vládním kandidátovi. Plynule tedy přejde od strašení Fialovou vládou ke strašení Pavlem coby prezidentem vládnoucí koalice.

Nekydat hnůj? Chyba

Toho všeho si je ale generál ve výslužbě nejspíš vědom. Řekl, že od Babiše očekává před druhým kolem fauly a samé lži. Zároveň později večer v České televizi dodal, že nebude na nikoho kydat hnůj.

Jenže přesně to by byla chyba. Lépe řečeno, nebyla by chyba nekydat na někoho hnůj, ale smrtící by bylo dostat se do defenzivy a následujících čtrnáct dní pouze reagovat na Babišovu střelbu.

Pokud chce Pavel svou vítěznou jízdu z prvního poločasu dotáhnout do úspěšného konce, musí být on tím, jehož výroky se budou propírat, a na které se novináři budou důsledně ptát Babiše. V prvním kole byl Pavel v debatách dobrý právě pro klid a rozvahu, která z něj sálala. Druhé kolo ale je už úplně jiný sport. Pokud by i v něm byl málomluvný, byť vyjadřující se zcela jasně, prostě by to nemuselo stačit.

Způsobů, jak převzít iniciativu, má Pavel k dispozici více. Babišova politická i byznysová minulost je problematická z tolika úhlů pohledu, že si může generál vybírat. Slučitelný s Pavlovým způsobem vedení kampaně by ale byl hodnotový apel, že oligarchizace české politiky je obrovské riziko a jeden z nejbohatších Čechů se střetem zájmů prostě nemá na Hradě co dělat.

Tagy: