KOMENTÁŘ: Babiš chystá s novým účesem další divadlo ve Sněmovně. O vládu vůbec nejde

Pryč jsou časy, kdy mělo jednání Poslanecké sněmovny nějakou vážnost. Místo střetu ideologií se stále častěji setkáváme s trapným divadlem politiků, kteří místo reálné práce pro občany bojují o pozornost. Jak jinak lze vysvětlit chování předsedy hnutí ANO Andreje Babiše (ANO), jenž v období hlasování o vyslovení nedůvěry vládě posílá na Instagram fotografie, jak si kvůli svému úternímu projevu před poslanci nechal udělat nový sestřih. Podrobnosti, proč chce svrhnout Fialu a spol., ale svým sledujícím nevysvětluje.

Opozice se již potřetí v tomto volebním období pokusí svrhnout vládu. Přesto se to nesetkává s výraznějším zájmem veřejnosti ani médií. Samotné hnutí ANO, vláda, ale i občané ví, že se jedná o pouhé divadlo. Nikdo neočekává, že by snad ve středu nesl premiér Petr Fiala (ODS) na Hrad demisi vlády.

ČTĚTE TAKÉ: Vláda už potřetí znásilnila demokracii, vzkázal Havlíček. I kvůli Babišovi, odvětil Kohajda

Tak proč se to celé děje? Jedná se zřejmě pouze o vlastní sebeprezentaci a získání mediálního prostoru. Svědčí o tom víkendový příspěvek Andreje Babiše na Instagramu, kde se chlubí čerstvým sestřihem, který si nechal kvůli úternímu projevu udělat.

Představte si, že by se Jiří Paroubek v roce 2009 veřejně pyšnil novým účesem před tím, než by poslal do propadliště dějin vládu Mirka Topolánka. Dokazuje to, jak se politika změnila. Forma totiž bohužel dnes převládá nad obsahem.

Místo představení nového účesu bych totiž v ideálním světě od předáka opozice očekával vysvětlení, proč by tedy chtěl vládě vyslovit nedůvěru. Disponují skutečně argumenty a důkazy, že byl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) zapleten do kauzy Dozimetr? Nebo vadí pouze skutečnost, že měl šifrovaný telefon a to pro odvolání stačí?

V takovém případě to působí pouze jako záminka pro velkolepou sněmovní show, než jako skutečný důvod. Opozice má samozřejmě výsostné právo hlasování o nedůvěře vyvolat. Jenže kritizovat velmi abstraktní podezření, že by mohl být ministr vlády nějak zapleten v kauze Dozimetr, když stínová ministryně vnitra hnutí ANO Jana Mračková Vildumetzová v kampani jezdila automobilem obviněného Zakaríi Nemraha, působí pokrytecky.

Navíc ze strany Babiše, který po celou dobu svého vládnutí musel vysvětlovat jednu kauzu za druhou. Ať už se to týkalo korunových dluhopisů, údajného únosu syna na Krym, pandora papers, či Čapího hnízda, kvůli němuž čelil obvinění.

Rakušan jako záminka

Na druhou stranu vláda dává záminek ke kritice skutečně mnoho. Třeba když hospodářští ministři nepůsobí úplně sebejistě při řešení závažných ekonomických problémů země. Oproti svým předchozím slibům navíc kabinet zvyšuje daně, ustupuje z podpory vědy a školství a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) již měsíce tápe v zajištění dostatku léků. Rakušanův telefon tak v záplavě těchto problémů působí trochu jako nepovedená záminka. Předseda hnutí ANO moc dobře ví, že Fiala svého prvního vicepremiéra neodvolá a ani odvolat nemůže.

O to tedy v úterý vůbec nepůjde. Místo toho se připravme na dlouhý Babišův projev, který poslouží především pro chytlavé novinové titulky a krátké sestřihy na sociálních sítích. Někdejší premiér se tak bude moci svým příznivcům pochlubit, jak strašně maká, což dokáže počtem hodin, které bude před poslanci mluvit. Celé to možná doprovodí další soutěží o plyšáka, pokud objeví nějakého mimoně, který se bude podobat Rakušanovi. Očekávejme zkrátka spektakulární show. Připomíná to poslední hlasování o nedůvěře vlády, která byla pouhou Babišovou prezidentskou kampaní.

Babiš samozřejmě není jediný, kdo dělá z politiky šaškárnu. Celou poslední dekádu pozorujeme jakýsi odklon od klasické politické soutěže, z té se totiž stává reality show. V budoucnu tak bude záležet na voličích, zda jim postačí, pokud se politik někde hezky vyfotí a usměje, či zda budou znovu od svých volených zástupců očekávat nějaké reálné výsledky, které jim zlepší život.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Babiš obstruuje kvůli propagaci sítí. Můžeme mu poskytnout nahrávací studio, nabídl Farský

Tagy:
Andrej Babiš Vít Rakušan ODS Petr Fiala ANO 2011 vláda Poslanecká sněmovna ČR Akce Dozimetr