KOMENTÁŘ: Blažek, Peksa, Rakušan, Zdechovský… Kdo další podryje vládu pravdomluvností?

Fakt, že se poslanci Evropského parlamentu Peksa a Zdechovský mohou na něčem shodnout, se ještě nedávno mohl zdát jako politické sci-fi. Přes ideovou rozmanitost se ocitli jednotní na palubě korábu, který v očích zbytku pětikolky útočí na vládní flotilu z vlastních řad.

Pirát Peksa pokračuje v zásadě v tom, co dělal i v minulosti, jen důsledněji. Když jsem ho v podcastu Chuť moci označil za vládního europoslance, rozhodně nesouhlasil. Jal se podobně jako v rozhovoru pro CNN Prima NEWS tepat do vlády s tím, že ji řídí špatní lidé, v ODS jsou ti špatní u moci, že premiéra Fialu ovládá ministr Blažek apod. Jeho kritika italské premiérky Meloniové vyjímá se při pohledu na její obrázek s Petrem Fialou na balkoně, hádka s většinou vlády o Izrael také.

ČTĚTE TAKÉ: A dost! V životě jsem takhle nekřičela. Hádka v Partii vybičovala Tománkovou k nevídané reakci

Lidovec Zdechovský dlouho držel basu. Až teď přišel s rozbory o tom, kde všude se vládě nedaří, že lidovci si vybrali špatná ministerstva. Překvapil upřímností, když potvrdil, že stávající koalice v čele se Spolu stojí na antibabišismu. Ti, kteří to tvrdili už dříve, byli oškliveni, až musel přijít europoslanec Zdechovský a říct na dané konto: „Tito kritici mají částečně pravdu. Proč nepřiznat, že je to Antibabiš?“ Jeden by si řekl, že se jedná o soustředěný útok z Bruselu před evropskými volbami.

K TÉMATU: Kritická slova europoslance Zdechovského hodnotí politolog Lukáš Valeš. Podívejte se na video.

Neopakuje se ale již známý vzorec? Ministr financí Stanjura a premiér Fiala tak dlouho chodili s tím, že předvolební slib nezvedat daně tato vláda neporušila, až přišel ministr spravedlnosti Blažek s chvályhodnou pravdomluvností. Přiznal, že slib byl porušen, nebude se prý ztrapňovat. Ministr Rakušan přišel s videem kritickým a popírajícím tvrzení premiéra, podle nějž tato vláda vše zvládala a zvládá. Zdechovský kontroval konstatováním, že v Dozimetru Rakušan lhal o telefonu.

Pirát Michálek přiznal, že korespondenční volba obnáší pro vládní strany příjemný bonus. „Nebuďme pokrytci. Opozice je proti, protože by z toho měla míň hlasů, pro nás je to příjemný bonus, protože bychom z toho měli víc hlasů,“ řekl.

Piráti sice nakonec ve vládě zůstávají, ale projev předsedy lidovců Jurečky zůstal na pirátském sjezdu trapně bez potlesku alespoň ze slušnosti. Zato se tleskalo premiéru Fialovi, který musel namíchnout své pravověrné stejně jako pravověrné Piráty rozborem společných rysů Pirátů a ODS ve vládních otěžích.

Bylo by lákavé smáznout vše bonmotem o stupňování slova nepřítel autorů Mečiara a Zemana – nepřítel, úhlavní nepřítel, koaliční partner. Bylo by možné jen mávnout rukou a říci, že přece vláda drží. Není to ale tak, že zatímco úspěch má rodinu širokou, neúspěch stává se rychle sirotkem?

Pravdomluvnost a upřímnost europoslanců doplněná o ministra Blažka za ODS, ministra Rakušana za STAN, poslance Michálka za Piráty, var v KDU-ČSL a snaha šéfky TOP 09 raději moc nevystupovat jsou projevy odstředivé síly uvnitř tělesa zformovaného těmi, kdo si nedali pozor, co si přejí. Touha vládnout se jim splnila, ale – bohužel pro všechny občany – se jim u kormidla moci nedaří. Má to trápení ještě jiný smysl než prebendy?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT. Duel ministryně obrany Černochové a stínového ministra ANO Metnara v Partii Terezie Tománkové.

Tagy: