KOMENTÁŘ: Česko-slovenské dno. Fialova facka je fér, Fico ale Ukrajinu opěvovat nezačne

Vztahy mezi Českem a Slovenskem zřejmě nikdy nebyly tak špatné jako nyní. Proruská rétorika Roberta Fica a jeho ansámblu byla pro českou vládu v čele s premiérem Petrem Fialou už tak moc, že se rozhodla pozastavit konzultace na vládní úrovni. Čeho tím chce dosáhnout? Fiala tímto Ficovi vrazil pomyslný políček, který je určitě na místě. Možná se to ale dalo udělat i jinak – bez dramatu.

Pohár trpělivosti přetekl. Výroky a postoje Fica, potažmo členů slovenské vlády, směrem k válce na Ukrajině jsou už tak daleko za hranou, že se jeho český protějšek odhodlal k razantnímu a bezprecedentnímu kroku.

Konec konzultací mezi českou a slovenskou vládou znamená, že se vztahy obou zemí, které tak často rády hovoří o bratrských poutech, nejspíš dostaly na nejnižší úroveň ve své historii. Ať se to pánům Fialovi s Ficem líbí či ne, našli nové dno.

ČTĚTE TAKÉ: Rozkol se Slovenskem? Morální hysterie Fialovy vlády, ničemu to nepomůže, tvrdí komentátoři

Na jedné straně se Fialovi nelze divit. Ficova rétorika směrem k Ukrajině nenechává člověka klidným. Ani na první pohled distingovaného a erudovaného profesora.

Komentáře a glosy

Texty zveřejňované v rubrice Názory se nemusí ztotožňovat s postoji redakce CNN Prima NEWS. Jedná se o autorské komentáře redaktorů a externích přispěvatelů.

Když slovenský premiér nedávno vyrazil na Ukrajinu jednat se svým protějškem Denysem Šmyhalem, bylo s podivem, že se s ním ukrajinský premiér vůbec sešel. Nutno podotknout, že Fico jel pouze do pohraničního Lvova. Do Kyjeva, o kterém tvrdil, že tam žádná válka není, si netroufl.

Když byl Fico loni v listopadu poprvé od svého čtvrtého jmenování premiérem na návštěvě v Praze, nechtěl se s ním podle zákulisních informací sejít ani prezident Petr Pavel. Přemluvit ho údajně měla až slovenská hlava státu Zuzana Čaputová. A to i přesto, že sama o Ficovi může říci jen velmi málo dobrého.

Fialův políček do tváře si Fico jednoznačně zaslouží, stejně jako jeho vláda. Jejich kroky jsou jednoznačně odsouzeníhodné a nepatří do demokratické Evropy.

Jenže...

Zvolá Fico „Sláva Ukrajině“?

Že si Petr Fiala s Robertem Ficem nepadnou do noty, se čekalo. Nejenže jsou v základních politických otázkách na opačném protipólu, ale jde o politiky se zcela jiným hodnotovým směřováním a názory.

Kdyby se Fiala proti Ficovi vymezil stylem „Jste úplně mimo, bavme se radši o něčem jiném“, nikdo by nemohl říct ani popel. Určitě je na místě Ficovi vyčinit, že se chová jako ruská pátá kolona a jeho názory v této chvíli jen podlamují evropské nohy.

Druhou věcí je ovšem dialog. Slovensko není Rusko, Bratislava nenapadla Kyjev. S našimi východními sousedy se stále vyplatí bavit, i když je s nimi komunikace horší. Možná dokonce nejhorší za 30 let. To ale neznamená, aby se přistupovalo k výše uvedenému kroku.

Především se jedná o gesto, které vlastně nic nedokáže. Jen těžko si představit, že by Fico najednou otočil o 180°, začal si sypat popel na hlavu a pomalovaný žlutou a modrou se s výkřikem „Sláva Ukrajině“ vrhl k Fialovým nohám žádat o odpuštění.

Jediné, čeho Praha nyní dosáhla, je vyhloubení širší propasti mezi ní a Bratislavou. A nic nenasvědčuje tomu, že by se v brzké době zasypala. Pánové Fiala a Fico mohou být na co pyšní. Po vzoru Václava Klause s Vladimírem Mečiarem rozdělili Česko a Slovensko.

Tagy: