Rozkol se Slovenskem? Morální hysterie Fialovy vlády, ničemu to nepomůže, tvrdí komentátoři

Komentátoři CNN Prima NEWS Martin Schmarcz a Thomas Kulidakis

Schmarcz a Kulidakis k Fialovi

Naprosto zbytečné symbolické gesto, které akorát rozhasí naše vztahy se Slovenskem. Tak hodnotí rozhodnutí české vlády přerušit společná jednání s kabinetem premiéra Roberta Fica komentátoři CNN Prima NEWS Martin Schmarcz a Thomas Kulidakis.

„Svět nezačíná a nekončí s Ukrajinou. Stojí to za to, abychom si rozhádali takhle zbytečně slovenskou vládu?“ položil řečnickou otázku ve vysílání CNN Prima NEWS Kulidakis s tím, že podobná symbolická gesta mír nikdy nepřinesla.

ČTĚTE TAKÉ: Fiala zničí česko-slovenské vztahy, mezinárodní politika není dětské hřiště, kritizuje Babiš

Schmarcz tento krok nazval doslova „velkou diplomatickou fackou“, která ničemu nepomohla a nebyl pro ni důvod. Oba komentátoři upozornili na rozdíl mezi tím, co Robert Fico prezentuje na Slovensku a co v zahraničí. Při jednáních s českou vládou či v Bruselu rozhodně není tak proruský jako při svých domácích vystoupeních.

Kulidakis připomněl, že naše vláda by také mohla být obviněna, že se vměšuje do vnitřní situace na Slovensku. „A my snad chceme, aby se Fico vměšoval do toho, co dělají naši politici? Nechceme,“ shrnul stručně.

Dodal, že tento krok by naše vztahy se Slováky „na lidské úrovni“ neměl narušit. „Nadále spolu budou jednat úředníci, občané, stále si budeme rozumět, co se týče našeho jazyka. Jen naše vláda se z důvodu až morální hysterie bude tvářit, že zas tak velcí kamarádi na nějakou dobu nejsme,“ vysvětlil.

Premiér Petr Fiala (ODS) po středečním jednání tuzemského kabinetu oznámil, že se v příštích týdnech či měsících neuskuteční česko-slovenské mezivládní konzultace. Česká strana to vzhledem ke slovenskému pohledu na klíčová zahraničně-politická témata nepovažuje za vhodné. Fiala ve studiu CNN Prima NEWS dodal, že zatím není jasné, jak dlouho bude pauza mezivládních konzultací trvat.

Slovenský premiér Fico už ve středu tvrdil, že česká vládní garnitura se rozhodla ohrozit slovensko-české vztahy jen proto, že má zájem podporovat válku na Ukrajině, zatímco slovenská vláda prý otevřeně mluví o míru. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová zase oznámila, že bude nadále usilovat o upevnění vztahů mezi oběma zeměmi. Podle slovenské opozice nese odpovědnost za zrušení jednání vlád Ficův kabinet.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Politici nerozumí řeči diplomatů. Expert vysvětlil, co znamená přerušení jednání se Slováky

Tagy:
Slovensko Petr Fiala Robert Fico Martin Schmarcz Thomas Kulidakis politika vláda