KOMENTÁŘ: Chtít zrychlovat Česko po dvou letech u vlády je TOP 01

Markéta Pekarová Adamová na tiskové konferenci TOP 09 na téma „Česko musí zrychlit“ v říjnu 2023

Vize TOP 09 do dalších let

TOP 09 s pompou sobě vlastní přišla s devítibodovým plánem dosažení prosperity České republiky. Samo motto „Česko musí zrychlit“ motivuje sladkobolný úsměv s hlavou v dlaních. Co dělala dva roky TOP 09 ve vládě, že musíme zrychlovat až teď?

Soustředila se snad každé dva měsíce na slibování léků, které už zaručeně budou, aby stále nové a nové nebyly, zatímco přišlo pár jiných? Nedostatek endiaronu proti průjmu je nomen omen výkonu ministra Válka, který kromě toho neustále přichází s nápady na zpoplatnění toho či onoho ve zdravotnictví.

ČTĚTE TAKÉ: Vládě nedůvěřuji, nestydatě lže. Věšení bulíků na nos nedokážu přijmout, napsal Kalousek

Nebo se TOP 09 soustředila na výkon ministryně pro vědu, výzkum a inovace Langšádlové, která zajistila propad investic státu do stěžejní oblasti pro náš rozvoj? Či se mozky stratégů topky zavařily při odrážení kritiky bývalého předsedy Kalouska? Načež evidentně přišly s nápadem, že předsedkyni Pekarovou Adamovou neradno nechat moc veřejně vystupovat, neboť se stávala vévodkyní knížecích rad.

Levná práce ekonomiku nenakopne

Dost satiry, pojďme zhodnotit plán TOP 09 s vážností, již zasluhuje. Je plný obecných tvrzení, s nimiž se dá ztotožnit, dluží však podrobný návrh, jak načrtnuté tahy zhmotnit do reálných výsledků. Potřebu rychlejší výstavby infrastruktury pociťujeme všichni, ať už kupříkladu trpíme na silnici, nebo vlakové trati. Zatím je zde novela liniového zákona poté, co neuspěli senátoři s žalobou u Ústavního soudu kvůli jeho verzi minulé. Skutek ale utek a sousedi nás předběhli – v čele s Polskem.

Zrychlené zaměstnávání vysoce kvalifikovaných cizinců a povolení k jejich pobytu. Proč by k nám měli chtít, když u nás za této vlády padají reálné mzdy a mohou jít jinam, třeba do Německa, kde dostanou násobně více? Není to spíš cesta pokračování v ekonomice založené na levné pracovní síle, nízké mzdové úrovni, která neštymuje s potřebou změny v ekonomiku s vysokou přidanou hodnotou? Prospěje negativní motivace zkracováním rodičovské a hnaním rodičů do práce péči o děti, které jsou budoucností našeho státu?

Volání pro přijetí eura mluví samo za sebe. V tomto bodě se TOP 09 neshoduje s ODS, což odpovídá na otázku, zdali by SPOLU mělo kandidovat společně do eurovoleb. Nemělo, programová různost je taková, že by to byl podvod na voliče účelovým spojením pro hlasy. Navíc platí dávno známý vzorec této i předchozích vlád – čtyři roky volebního období plus jeden až dva – neboli euro ano, nachystáme pro příští vládu, ať to není na nás. Při současném propadu síly koruny by navíc fixovat k euru nedávalo rozum.

Premiér Fiala za ODS mluvil o stání na křižovatce, načež mu průmyslníci vyčetli, že se za jeho vlády nejedná o křižovatku, ale o ježdění na kruhovém objezdu dokola. TOP 09 se ani neveze, ta přímo couvá do aleje líbivých floskulí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pacienti na lék Endiaron budou čekat nejméně dva roky. Můžete ho nahradit, poradil lékař. Podívejte se na video.

Tagy: