Kalousek: Vládě nedůvěřuji, nestydatě lže. Věšení bulíků na nos nedokážu přijmout

Exministr financí Miroslav Kalousek

Proč chce ANO opět hlasovat o nedůvěře vládě

Sněmovna bude v úterý hlasovat o nedůvěře vládě, což vyvolalo opoziční hnutí ANO kvůli kauze ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) a jeho šifrovaného telefonu. Vládě prý nyní nevěří ani někdejší ministr financí Miroslav Kalousek. Podle něj „nestydatě lže“. Na sociální síti X ale uvedl, že opozice je na tom ještě hůř, a proto přeje kabinetu Petra Fialy (ODS) úspěch.

Současné vládě kromě opozice nedůvěřuje ani někdejší ministr financí Miroslav Kalousek. „Nedůvěřuji ne proto, že nesplnila sliby a cíle, které formulovala ještě na jaře. To se může stát. Nedůvěřuji jí proto, že to nepřizná a nestydatě lže. Tvrdí, že dělá protiinflační opatření, a není to pravda. Tvrdí, že napravuje deficitní strukturu rozpočtů po Babišovi, a není to pravda. Tvrdí, že skoncovala s dotační ekonomikou, a není to pravda. Tvrdí, že proškrtáním dotací ušetří daňový poplatník 84 miliard, a není to pravda,“ vyjmenoval na sociální síti X Kalousek.

Zároveň uvedl, že dokáže přijmout koaliční nedohodu, objektivní problémy a potíže, ale nemůže přijmout lež a věšení bulíků na nos, protože to prý uráží jeho inteligenci, „byť není bůhvíjaká“. V úterý by ale prý hlasoval pro důvěru Fialově kabinetu. „Ne proto, že bych jí věřil. Ale proto, že její alternativa lže ještě nestoudněji,“ napsal Kalousek s tím, že by hlasoval pro „menší zlo“.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: ANO ozdravovalo finance, vytáhla graf Jermanová. Zbyla jen černá díra, ukázal Lochman

Vládě v hlasování proto popřál úspěch. „A nám všem přeji, abychom mohli nejenom fandit, ale abychom mohli i věřit. To nám ale musíš (vládo) přestat lhát. V přátelské úctě stále ještě Tvůj volič,“ dodal bývalý politik.

Česko-švýcarský politik a finančník Jiří Jan Lobkowicz pak Kalouskovi v komentářích poděkoval za „neotřelý temperament, rozhodnost v názorech a odvahu v hněvu“. Kalouskovo „nezlomné odhodlání“ podle něj snad otevře oči premiérovi, než dojde ke katastrofickému scénáři. Kalousek ale prý žádný hněv necítí. „Jen obavu o budoucnost našich dětí a vnuků. My dva už to, Jiří, nějak doklepeme. Ale před těmi dětmi se nechci stydět,“ reagoval Kalousek.

Tagy:
Andrej Babiš Vít Rakušan Miroslav Kalousek ODS ANO 2011 Starostové a nezávislí vláda vláda Petra Fialy Poslanecká sněmovna ČR Jiří Lobkowicz