KOMENTÁŘ: Duel Matoviče s Kaliňákem jako špička ledovce. Na Slovensku je předvolební válka

Nejen Slováci, ale i Češi žijí rvačkou mezi slovenským expremiérem Igorem Matovičem a bývalým ministrem vnitra Robertem Kaliňákem. Někteří se baví, jiní smutní a stydí se. O potyčce je nutné říci dvě věci. Zaprvé ošklivě ilustruje předvolební náladu u našich východních sousedů. A zadruhé, a to je ještě smutnější, jde jen o špičku ledovce. Slovenská společnost je silně rozdělená, střetů přibývá a nejen mezi politiky to vypadá na drsnou předvolební válku.

Videa ze všech možných úhlů, kterak bývalý slovenský předseda vlády Matovič přijel provokativně narušit akci Směru dalšího expremiéra Roberta Fica a dostal se přitom do střetu s Kaliňákem, již viděl kdekdo. Na českém i slovenském internetu se rázem objevila řada koláží, vtipných komentářů a zkrátka a dobře se řada lidí zasmála.

Konflikt, při kterém létaly vzduchem nejen ty nejhrubší nadávky, ale především pěsti a kopance, však ukazuje, jak je na tom Slovensko před volbami špatně.

Ruku na srdce. Bitku mezi Petrem Fialou a Andrejem Babišem asi jen tak neuvidíme. Oželet nejspíš budeme muset i duel Babiše s Miroslavem Kalouskem, i když tady si to dovedu představit o trošku víc.

Aktuálně je v českém prostředí snad jediný politik, který by pro ránu, v jeho případě „flákanec“, nešel daleko a možná by jej naopak využil cíleně. A že je Lubomír Volný už druhým rokem mimo Poslaneckou sněmovnu, je jen dobře.

Na Slovensku je tomu jinak. Facky, polévání vodou, strkanice, vulgární nadávky vůči menšinám i politickým rivalům – to vše je na denním pořádku. Mnozí se teď možná pozastavují nad bitkou Matoviče s Kaliňákem, ale to je pouze špička ledovce. Takové chování ve slovenské politice vážně není výjimkou.

Chcete příklad? Máte ho mít. Když bývalý poslanec západně orientované Svobody a Solidarity (SASKA) Miroslav Žiak se svou kolegyní vytasil před skupinou krajně pravicových poslanců z LSNS Mariana Kotleby ukrajinskou vlajku, „odměnou“ mu byla vychrstnutá voda do obličeje a Kotlebův bratr Marek, rovněž poslanec, mu navíc strhl z úst respirátor. Před lety se pak Žiak dostal do strkanice s dalším dnes už bývalým Kotlebovcem a odsouzeným rasistou Milanem Mazurkem.

Matovič už dříve neváhal provokovat zejména lidi z Ficova Směru, kterým v minulosti narušoval tiskové konference.

Stud a hanba? Radši se pochlubte

Ano, bitka mezi Matovičem a Kaliňákem může být asi tou nejnásilnější za poslední roky slovenské politické scény. Na místě ale není srovnávat, nýbrž si uvědomit, že je tady něco špatně. Takové chování je jednoduše hanbou a aktéři by si za něj měli sypat popel na hlavu.

Nic takového neuslyšíte. Naopak. Richard Glück, právník kandidující za Ficův Směr-SSD, který se do rvačky také zapojil a Matoviče pěstí udeřil do obličeje, si video se svojí výstavní trefou „na ciferník“ dokonce sdílel na Facebook s komentářem: „Toto je ode mě pro Matoviče za všechny Slováky, kterým zničil životy. Váš Richard Glück.“ Video již není na jeho Facebooku dostupné.

Ještě jednou se vrátím na českou politickou scénu. Duely Rakušan vs. Okamura, Stanjura proti Havlíčkovi nebo boxerský zápas Černochové se Schillerovou (takřka jistě) nenastanou. A to ani během předvolební kampaně. Většina těchto politiků si totiž uvědomuje, že i se svými politickými soky musíte občas spolupracovat. Obzvláště v době světových krizí, kterých jsme si za poslední tři roky užili opravdu nemálo.

Slovenští politici a s nimi i společnost jsou ve zcela jiné fázi. Nejspíš by se nedokázali shodnout ani na tom, že nebe je modré. S blížícími se volbami na konci září lze očekávat, že napětí bude ještě více houstnout. Možná dojde i na další bitky. A rozhodně to není dobře.

Tagy: