Nechutné a hanebné. Slováci i Češi ostře komentují bitku mezi Matovičem a Kaliňákem

Slovenský expremiér Igor Matovič se popral s bývalým ministrem vnitra Robertem Kaliňákem.

Slovenský expremiér Igor Matovič se popral s Robertem Kaliňákem

Násilného konfliktu mezi slovenským expremiérem Igorem Matovičem a bývalým ministrem vnitra Robertem Kaliňákem si všímají nejen naši východní sousedé, ale i Češi. Střet, při kterém došlo na nadávky, pěsti i kopance, komentují například politici nebo novináři. Slováci vesměs hlásí, že chování obou zmíněných politiků je hanebné a stydí se za ně. Bývalý předseda české Poslanecké sněmovny Radek Vondráček pro CNN Prima NEWS připomněl, že sám musel řešit podobné incidenty v minulém volebním období, když byl mezi zákonodárci Lubomír Volný.

Střet obou politiků ze středečního rána kritizoval například předseda Progresivního Slovenska a místopředseda Evropského parlamentu Michal Šimečka. „Hanba. Přesně takto to nemá vypadat,“ na psal na sociální síti X s tím, že jde o nové dno slovenské politiky. „Toto není politická kultura, kterou chceme na Slovensku vidět. Laciné PR a reality show. Nechceme už pokračování tohoto chaosu a hanby,“ dodal Šimečka.

Předseda slovenské Národní rady a šéf hnutí Jsme rodina Boris Kollár ve videu na Facebooku poznamenal, že je jedno, kdo souboj vyhrál, ale že jej především prohráli občané. „Takhle to vypadá, když jedna strana štve proti druhé, druhá proti té první. Společnost je pak akorát rozhádaná a co myslíte, že bude po volbách? Po volbách tu budou dávat příklad, že se máme všichni pomlátit,“ řekl Kollár a vyzval, aby lidé drželi emoce na uzdě.

Novinář magazínu Týždeň Eugen Korda CNN Prima NEWS řekl, že se za konflikt mezi Matovičem a Kaliňákem coby Slovák stydí. „Tento incident je samozřejmě nechutný. Já se za něj stydím,“ uvedl Korda.

Podle něj Slováci tento střet intenzivně vnímají a video masivně sledují. Nejvíce z toho podle jeho slov těží právě Matovič, protože může získat voličské hlasy navíc. „On (Matovič) tam šel provokovat Směr, který na druhé straně provokoval utečenci. Jedni lžou, druzí provokují,“ sdělil Korda.

Slovenská novinářka Zuzana Kovačič Hanzelová pro změnu na sociální síti X uvedla, že potyčka mezi Matovičem a Kaliňákem představuje „nový milník v historii Slovenské republiky“.

Incidentu si všimli také čeští politici. „Zažil jsem za těch deset let, že poslanci vyšli ven do předsálí si to agresivně vyříkat, ale k tomuhle u nás naštěstí ještě nedošlo,“ komentoval to pro CNN Prima NEWS bývalý předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček.

Připomněl, že v minulém volebním období musel hned několikrát řešit aktivity tehdejšího poslance Lubomíra Volného, který neměl problém se se svými soky bít přímo během jednání dolní komory Parlamentu. Volný byl kvůli tomu několikrát vyveden policií.

„Nemyslím si, že by to patřilo do politiky ve Sněmovně. Bohužel napětí ve společnosti roste tak, že to vypadá, že se s tím asi setkáme i my,“ sdělil redakci poslanec SPD Jaroslav Foldyna, který je mimochodem znám svojí boxerskou vášní. Pro CNN Prima NEWS ještě doplnil, že Poslanecká sněmovna má sloužit k diskusím a ne k výměně ran pěstí.

Matovič dostal pěstí, Kaliňák schytal kopanec

K incidentu došlo ve středu ráno před Úřadem vlády, kde si politici ze strany Směr-SD v čele s několikanásobným expremiérem Robertem Ficem uspořádali tiskovou konferenci, která se měla točit kolem přílivu nelegálních migrantů na Slovensko.

Na místo však autem s tlampači dorazil Matovič, který Ficovu akci narušil svým komentováním do mikrofonu. Přes tlampače nebyl Fico dobře slyšet, tudíž několikanásobný expremiér řekl, že „chvíli počká“. Vůz se lidé ze Směru pokoušeli zakrýt před televizními kamerami vlastní vlajkou. „Lidí vám sem moc nepřišlo. To nás chcete zakrývat? Stydíte se za to, co děláte?“ tázal se z auta Matovič.

Po chvíli se přímo k okýnku auta vydal Kaliňák. Exministr vnitra z vlády Roberta Fica se zprvu k Matovičovi přes zavřené dveře i okno nedostal, později však šéf OLaNO dveře otevřel. V ten okamžik se do sebe s Kaliňákem pustili nejen slovně, ale i fyzicky. „Vypadni. Běž pryč!“ řval Matovič do mikrofonu, když se mu Kaliňák pokoušel sahat do auta.

Exministr vnitra se posléze vrhl na svého politického soka v okamžiku, kdy Matovič do mikrofonu vyřvával „Kaliňák –⁠ mafián“. V ten moment mu Matovič několikrát vzkázal, „ať jde do pr*ele“. Během „výměny názorů“ expremiér z auta dokonce kopl Kaliňáka do hrudníku. Následovala přetahovaná o mikrofon. „Pusť to, ty haj*le,“ řval Matovič na svého rivala.

Do konfliktu se následně zapojil další muž ze Směru, kterého slovenská média později identifikovala jako právníka Richarda Glücka. Ten dokonce Matovičovi dal pěstí přímo do obličeje. „Hajzlové špinaví,“ řval v reakci na ránu šéf OLaNO. Kaliňáka později ještě označil za „mafiána zas*aného“. Od svých oponentů si pro změnu vyslechl, že je „blázen“ či „bastard“.

Situaci musela nakonec vyřešit městská policie, která Matovičův vůz poslala o několik metrů dále. Tisková konference Směru posléze pokračovala.

Tagy:
Slovensko násilí Igor Matovič ministr vnitra volby SPD Radek Vondráček Jaroslav Foldyna Robert Fico Lubomír Volný rvačka Poslanecká sněmovna ČR SMER - sociálna demokracia Robert Kaliňák OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti směr Eugen Korda Michal Šimečka