KOMENTÁŘ: Greta fandí Palestině. Její podporovatelé mohou skočit do zdi, jsou teď za šašky

Americký prezident Barack Obama, německá kancléřka Angela Merkelová, předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, papež František nebo generální tajemník OSN António Guterres. To je jen malý výčet osobností, které si svého času dělaly osobní promo na setkáních s autistickým děvčetem bojujícím za klima. Tak dlouho veřejnost slýchala, že boj s CO2 je výsostně vědeckou záležitostí, až se ikonou tohoto boje stala tehdy teprve patnáctiletá školačka, jíž naslouchala a ve stoje aplaudovala světová politická špička. Ano, klanění se zlatému teleti v podobě globálně oteplovacího alarmismu vyneslo do světel reflektorů jedno mladé tele, jež se těch světel očividně nehodlá jen tak vzdát. To ukázalo i její aktuální vyjádření k Palestině.

Vypjaté situace a krizové momenty v sobě mají jeden pozitivní aspekt – dokážou ve vší nahotě odhalovat charaktery a pravou podstatu věcí. A tak nám samozvaný guru globálního oteplování Greta Thunbergová odhalila, že stojí za Palestinou a za Gazou, a nepřímo se přihlásila i k názoru, že Izrael páchá apartheid. Izrael, jenž tím nejbrutálnějším způsobem ztratil během útoku Hamásu více než tisícovku civilních životů, ale nezmínila.

VIDEO: Násilí a antisemitismus v ulicích Berlína. Je to tu všude, zoufá starosta problémové čtvrti

Je svým způsobem pozoruhodné, jací lidé nebo skupiny nejčastěji cítí potřebu vyslovovat Palestině podporu. Ano, kromě muslimů žijících v Evropě, jsou to právě levicoví intelektuálové, kteří se vyjma Palestiny angažují také kolem ochrany klimatu nebo podpory práv LGBT+ komunity – kterážto témata navíc dokážou spojovat, jako kdyby mezi nimi snad nějaké spojení skutečně bylo. Není proto neobvyklé vidět na propalestinských demonstracích transparenty typu „Queers for Palestine“ nebo, jak ukazovala jedna z Gretiných kolegyň, heslo „Klimatická spravedlnost“ hned vedle transparentu „Osvoboďte Palestinu“.

ČTĚTE TAKÉ: Další problém Grety se zákonem. Aktivistka blokovala hotel, skončila v policejním antonu

Chápete tu souvislost mezi Palestinou, klimatem a LGBT+? Nechápete? To nejste sami! Ona tam totiž žádná příčinná souvislost není. Tedy vyjma holého faktu, že muslimům (nejen) v Gaze o žádnou ochranu klimatu nejde. A práva LGBT+ se v muslimských zemích zase často projevují tak, že člověk s odlišnou sexuální orientací má nanejvýš právo být ukamenován nebo shozen ze střechy. Není to tedy o nějaké přímé souvislosti, jako spíše o pocitu, že tohle jsou ta správná témata, ty správné názory, a když je zastáváte, jste IN a jdete s dobou. Názor je dnes stejným ukazatelem příslušnosti k „lepší“ části společnosti jako třeba drahá kabelka, hodinky nebo luxusní boty. Kdo nemá na to, dovolit si luxusní zboží, dovoluje si alespoň zastávat „luxusní“ názory. A co na tom, že jsou ve skutečnosti hloupé tím, jak se vzájemně zcela vylučují.

Na tomto místě je třeba uznat, že Greta se vždycky vyjadřovala k tématům, o nichž žádné povědomí neměla. A politici, novináři i jistá část intelektuálů to od ní vlastně ani nevyžadovali. Baštili jí každé slovo i s navijákem a ještě na sebe nechali křičet Gretino legendární „How dare you“ neboli „Jak se opovažujete“. U děvčete, které se v patnácti vyjadřuje ke globálnímu oteplování a v osmnácti k velikosti mužských penisů, se asi nelze divit, když ve si ve dvaceti letech začne hrát na odbornici přes izraelsko-palestinský konflikt. A nejde se tomu divit ani proto, že když mediální zájem upadá, je zkrátka třeba dávat svému aktivismu větší a větší grády. Proto teď Greta blokuje dopravní cesty, dostává se do konfliktu s policií nebo podporuje Palestinu – když poptávka není, musí se vytvořit. Zoufalé, leč vlastně pochopitelné...

Ale co vy, milí politici a expolitici, kteří jste si s Gretou dělali selfíčka, fotečky, kteří jste jí vestoje tleskali, kteří jste ji nechali, aby vám nadávala? Nemáte po jejích výrocích ohledně Palestiny chuť dát si pár facek nebo alespoň skočit do zdi? Nechcete projet sociální sítě a ty fotky smazat stejně, jako sama Greta před časem smazala post o tom, že do roku 2023 lidstvo vyhyne? Kdybyste se z toho vy minulí, současní a budoucí alespoň dokázali poučit. Hloupé ideologie totiž plodí hloupé symboly a ty hloupé symboly se pak často chovají hloupě. A politik by to vahou své autority neměl podporovat, legitimizovat a dělat ze sebe šaška v dětské besídce.

Tagy: