KOMENTÁŘ: Hořkých milion chvilek pokrytectví ministra Blažka

Ministr spravedlnosti Pavel Balžek (ODS) na demonstraci Milionu Chvilek

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek překvapil protestující v Praze

Milion chvilek pro demokracii se po dlouhé odmlce opět zjevil na scéně. Pár stovek samozvaných Lotů vyčinilo ministru spravedlnosti Pavlu Blažkovi. Dovolil si posedět v restauraci s občanem Martinem Nejedlým – v minulosti poradcem prezidenta Zemana. Blažek se musel notně podivit, že když mu tolik věcí prošlo dříve, tentokrát ho bojovníci morálního kýče nenechají ani nic říct. A to mezi ně čacky přišel.

Posezení v restauraci je přitom prkotina. Blažek si, pravda, nepomohl výmluvami na bouřku. Mohl prostě říci, že jsme ve svobodné zemi, Nejedlý na krku nemá trestní stíhání a nemíní předstírat, že ho nezná. Milionchvilkařům nevadilo, když před necelými dvěma lety vyběhával s Nejedlým na Hradě tuto vládu, proč by tedy měly styky vadit nyní? Není to pokrytectví?

ČTĚTE TAKÉ: Blažek exkluzivně pro CNN: Žádná schůzka s Nejedlým v květnu nebyla. Další dotaz ho zaskočil

Koaliční partneři ODS zavětřili možnost přiživit se na zašlé slávě morální paniky a jali se do ODS kopat. STAN zapomněli na vděk za ochotu největší vládní strany pomlčet například k Dozimetru. Piráti zapomněli na štědrost premiéra dávajícího tři ministry za čtyři nepotřebné poslance či mlčení ke kauze náměstka hájícího práva žen pěstmi vůči asistence-milence, když mu nevyšel opilecký návrh trojky s účastí právoplatné ženy.

V KDU-ČSL a TOP 09 opomněli, že bez SPOLU by mohli obdivovat drny politického zapomnění. Když už se jedná o Nejedlého, oprášili stupňování slova nepřítel podle Milošem Zemanem oblíbeného citátu Vladimíra Mečiara: „Nepřítel, úhlavní nepřítel, koaliční partner.“ Všichni se vyznali, jak by si k Nejedlému nesedli. Asi, že už nemá funkci. Nakonec nepřekvapivě vyměknul i premiér Fiala. Poplatný svému sportovnímu vzezření a založení dal Blažkovi žlutou kartu. Červenou ne – prý za zásluhy v úřadě.

Primátorka Vaňková inspiruje k zdravému životnímu stylu bílým práškem na mobilu a k poctivosti podezřením z šejdířství s bytovým fondem města Brna. Namočen byl i další matador ODS, náměstek brněnské primátorky Robert Kerndl. Oba z hájemství stáje Blažkovy. Blažek se z moci úřední informoval na státní zástupkyni, která brněnské nepravosti dostala na starost.

Miliony chvilek i koaliční partneři mlčeli. Není však toto podstatné více, než že se ve svobodné zemi sejdou dva svobodní lidé u stolu? Kdyby měl Nejedlý na krku prokurátora a v hospodě se s Blažkem radil, co dál, to by už důvod k rozhořčení byl. Ale takhle?

V době nedávné svolávali chvilkaři demonstrace jen kvůli nahlas vyslovené úvaze bývalé ministryně spravedlnosti Benešové něco měnit. Není důvod hájit Blažka, ten se může hájit sám. Jde o princip odvádění pozornosti od věcí podstatných ke kýčovitým nepodstatnostem. Možná se úderka na Blažka vrhla také pro následující: Měl odvahu přiznat porušení pětikoaličních předvolebních i povolebních slibů nezvyšovat daně. A stratégové pětikoalice doufají, že jejich voliči zase uvěří v hodnotovou politiku, když v reálné se nedaří ekonomicky ani eticky.

Tagy: