Komentář kočičí terapeutky buldočky Kryšpíny, která se léčí se zákeřnou nemocí

Jmenuji se Kryšpína, doma mi nejvíc říkají Píno. Jsem nejšťastnější buldočí holka na světě, ne snad proto, že by mi osud rozdával samá esa, ale protože jsem se tak narodila, zvolila jsem si být šťastná, a to štěstí rozdávat dál. Nejen své lidské rodině, ale i kočičím nalezencům ve spolku Fousek, kde působím jako terapeutka.

Miluju lidi, ale i ostatní zvířata

Ráda mám všechny lidi. Hodně se mi líbí děti, u nich můžu plně rozvíjet svoje schopnosti chůvy, ale asi nejvíc miluju zvířecí doktory. Sama jsem ochranitelka a záchranářka, s láskou se starám o všechny kočičí seniory a invalidy v naší domácnosti, mého platonického a lehce podpantoflového manžela Brunka, buldočka zachráněného z množírny, a teď už i o lidské mládě, které před pár měsíci donesli a které samo mělo moc těžký start do života.

Jsem na světe osm let a ještě nikdy jsem neměla špatnou náladu, nikdy jsem nepodlehla splínu, nebyla na nikoho mrzout. Je to právě ta moje dokonalá šťastná nátura. Prošla jsem jako štěně operací zlomené packy, operací obou očí, kdy se nevědělo, zda o ně nepřijdu a střídala se u mě slepota. Prošla jsem i sarkomem na boku, který se podařilo vyléčit. Teď mám ale před sebou tu nejtěžší výzvu.

Do cesty mi přišla další životní zkouška - zhoubný nádor

Za levou přední packou mi během tří dnů vyrostla boule, o které všichni mysleli, že je jen absces nebo krevní výron. Když první testy ukázaly na zhoubný nádor, nemohl nikdo věřit. Pravidelně jsem docházela na onkologické kontroly a na té poslední, deset dní před vznikem boule, jsem byla paradoxně prohlášena za zdravou. Následovala spousta vyšetření, biopsie, CT, genetické testy vzorků útvaru. O máminy narozeniny dorazila definitivně potvrzená diagnóza: anaplastický měkkotkáňový sarkom.

Jí se zhroutil svět a já tu zase jsem, abych jí utěšovala, že vše bude dobré. A protože jsem v tom utěšování neodbytná, domluvily jsme se, že to zvládneme a já tu nemoc porazím. Mám ty nejlepší doktory. Zatím jsem absolvovala dvě chemoterapie, pochopitelně s lehkostí sobě vlastní. Pak nastal den, který byl asi zatím nejtěžší pro nás všechny. Abych mohla rakovinu přeprat, musel nádor pryč, současně jsem bohužel musela obětovat i packu.

Packa musela pryč

Operaci jsem zvládla na výbornou, nádor je pryč, společně je za námi první velký krok na cestě k mému uzdravení. Tím druhým zásadním, který musím absolvovat, pokud chci přežít, je radioterapie, která jediná dokáže zlikvidovat zbytky rakovinných buněk v mém těle. A o pomoc s její realizací, a také s dalšími kroky v mé léčbě, bych vás všechny chtěla moc požádat.

Odkaz na sbírku pro Kryšpínu

„V pondělí 29. července jsme byli na úvodní konzultaci na veterinární univerzitě ve Vídni, kde bude Kryšpína podstupovat radioterapii, vše vypadá dobře, příští týden tam jedeme znovu na plánovací CT a 12. srpna začínáme léčbu (vzhledem k agresivitě nádoru nechtějí veterináři ztratit ani den). Celkem bude potřeba 16 ozářek, ale doktoři jsou optimističtí, stejně jako my a nejvíc pak Kryšpína. Ta zvládá stav bez jedné packy skvěle, je plná radosti ze života, a právě toho optimismu, který nakažlivě přenáší na nás. Budeme velmi rádi, pokud se její příběh dostane do povědomí veřejnosti nejen kvůli sbírce samotné, ale i proto, aby dodala podobně nemocným kuráž do dalšího boje a ukázali jsme společně možnosti, které dnešní veterinární medicína poskytuje,“ popisuje situaci Kryšpínina maminka Michaela Baierová, zároveň dobrovolnice v kočičím spolku Fousek.

Mamka mi založila sbírku

Abych měla šanci se uzdravit a moje packa nebyla obětovaná zbytečně, je nezbytné, abych absolvovala radioterapii na veterinární klinice ve Vídni. Na ozářky budu docházet každý všední den po dobu nejméně čtyř týdnů. Máma i s lidským mládětem bude se mnou muset ve Vídni po tuhle dobu bydlet a dojíždět domů budeme všichni jen na víkendy.

Prostředky sbírky tedy budou použity na úhradu samotné radioterapie a naše ubytování v dosahu veterinární kliniky. Také budu dál docházet na chemoterapii a nově na fyzioterapii – to kvůli ztrátě packy, aby se moje tělo s novým pohybem dobře vyrovnalo. Rodiče mi také musí zakoupit kočárek pro psíky, aby mě mohla máma po ozářkách, které probíhají v anestezii, bezpečně dopravovat na kliniku a zpět. Po absolvování léčby mi zakoupí pomůcky, které mi pomohou k pohodlnějšímu pohybu.

V případě vybrání nižší částky bude tato využita na úhradu radioterapie. V případě vybrání vyšší částky bude přebytek použit na další budoucí veterinární výdaje pro Kryšpínu, pokud budou potřeba. Pokud potřeba nebudou, bude přebytek věnován jinému potřebnému zvířeti.

Stále v obraze

Mamka mi také založila Facebook a Instagram, abychom mohli příznivce informovat o mém stavu, průběhu léčby, možnostech, šancích, úskalí, díky tomu věřím, že může můj boj být inspirací i pro další, kteří by se do obdobné situace dostali, a také zdrojem tolik potřebných informací pro každého, kdo hledá pomoc. Za každou finanční pomoc, ale i sdílení moc děkuji.

Tagy:
pes nemoc zdraví léčba rakovina Instagram Facebook Vídeň charita nádor péče o zvíře sbírka Donio.cz nemoci a zdravotní potíže společenská rubrika zdravotní ošetření a postupy