KOMENTÁŘ: Pekarová chce pojmenovat vyhlídku po Navalném. Je to opravdu dobrý nápad?

Markéta Pekarová Adamová i Vlastimil Válek (oba TOP 09) považují za dobrý nápad pojmenovat vyhlídku v pražské Stromovce po Alexeji Navalném. Je to skutečně dobrý nápad? Nedávno zesnulý ruský opoziční politik si bezpochyby zaslouží úctu a uznání za svou nezměrnou odvahu bojovat proti režimu masového vraha Putina. Neměli bychom ale zapomínat na to, co si Navalnyj myslel o anexi Krymu či o Gruzíncích.

„Iniciativa novinářů Jindřicha Šídla a Václava Dolejšího, kteří už před třemi lety přišli s pojmenováním vyhlídky v pražské Stromovce po Alexeji Navalném, se bohužel ukázala jako mrazivě prozíravá. Na dohled od budovy Velvyslanectví Ruské federace v ČR by tak vyhlídka mohla v blízkém budoucnu doplnit Náměstí Borise Němcova i Promenádu Anny Politkovské,“ uvedla Pekarová pro web iDNES.cz.

VIDEO: Alexej Navalnyj zemřel 16. února

Její nápad se zamlouvá i Vlastimilu Válkovi. „Nejsem Pražák, tak nechci do jejich místopisu příliš mluvit. Souhlasím ale s Markétou, že vyhlídka Alexeje Navalného není vůbec špatný nápad. Nešlo by totiž ‚jen‘ o projev úcty k zemřelému disidentovi. Po promenádě Anny Politkovské, náměstí Borise Němcova, ulici Ukrajinských hrdinů a Skakunově mostě by tím bylo dokončeno ‚obklíčení‘ ambasády ruského diktátorského režimu, na kterou ze všech stran shlíží památka těch, které chtěl Putin z historie vymazat,“ sdělil ministr zdravotnictví na sociální síti X.

Komentáře a glosy

Texty zveřejňované v rubrice Názory se nemusí ztotožňovat s postoji redakce CNN Prima NEWS. Jedná se o autorské komentáře redaktorů a externích přispěvatelů.

Na projevu úcty k zemřelému ruskému disidentovi samozřejmě není nic špatného. Navalnyj se poté, co přežil otravu novičokem, přes všechna rizika vrátil z exilu do Ruska, aby nadále bojoval proti Putinovi. Stálo ho to nakonec život, když před týdnem zemřel v trestanecké kolonii IK-3 za velice podivných okolností.

V pořádku je také Válkova idea o obkličování ruské ambasády názvy, jako je náměstí Borise Němcova či ulice Ukrajinských hrdinů. K tomu ale nepotřebujeme Alexeje Navalného. Při vší úctě... Nevím, proč by cokoliv v Praze mělo být pojmenované po osobě, která v minulosti řekla, že Krym je součástí Ruska, a o Gruzíncích mluvila jako o hlodavcích.

I když má jednání obou členů TOP 09 jistě dobrý úmysl, znovu to ukazuje skutečnost, že někteří politici mají ve velké oblibě zjednodušování složitých témat a dělení světa striktně na černou a bílou. Něco jako: Vyžeňme Orbána z Maďarska a srdečně přivítejme opoziční koalici. A že je její součástí i ultrakonzervativní nacionalistická strana Jobbik, jejíž členové v minulosti otevřeně pronášeli nenávistná prohlášení o Židech či Romech? No a co…

Přitom je mnoho dalších možností, jak ruskou ambasádu obklíčit proukrajinskými názvy a vyslat tak masovému vrahovi v Kremlu jasný signál. Jenom se stačí někdy trochu zamyslet...

Tagy: