KOMENTÁŘ: Z ódy ostuda. Pád Dominika Feriho odráží i pád celé TOP 09

Karel Schwarzenberg se Feriho zastal už v minulosti.

Feri byl nepravomocně odsouzen

TOP 09 bude do evropských voleb kandidovat pod značkou SPOLU a Dominik Feri si vyslechl nepravomocný rozsudek, podle něhož má jít na tři roky do vězení. Dvě zprávy z poslední doby, které spolu nesouvisejí. Ovšem pouze zdánlivě. Obě totiž demonstrují jediné: faktický konec a pád TOP 09.

Žádný strom neroste do nebes. To platí jak pro Feriho, tak pro jeho mateřskou stranu. Při troše smůly může jít Feri do tepláků a Topka do kopru. Je ovšem pravda, že v tomto směru jsou vyhlídky přece jen trochu horší pro Feriho než pro TOP 09, protože tu bude ještě nějakou chvíli chránit spojenectví v rámci SPOLU.

ČTĚTE TAKÉ: Ferimu hrozí vězení s ostrahou. Co by ho čekalo za mřížemi, pokud neuspěje s odvoláním?

Přesto je docela zajímavé, jak osud někdejší hlavní stranické star dokonale kopíruje osud samotné partaje. Úpadek provází úpadek. O Dominiku Ferim se dlouhou dobu mluvilo jako o mladé politické naději, která s mocnou podporou fanoušků ze sociálních sítí rozhýbe stojaté a usedlé vody české politiky. Topka byla zase považována za subjekt, který přinese svěží vítr na pravici a postupem času vymaže původního hegemona – ODS. Oba dva scénáře vypadaly, přinejmenším jistou dobu, reálně. Vzpomeňme, že už zhruba rok a čtvrt po svém založení začala Topka předhánět v průzkumech ODS a Feri byl ještě pár let před obviněním opěvován dokonce i zahraničním tiskem.

Jenže pak přišel v obou případech sešup a pád. Feriho do značné míry dohnala sláva, která mu stoupla do hlavy a způsobila, že se k ženám vždy nechoval zrovna jako gentleman, mírně řečeno. TOP 09 zase doplatila na to, že si do čela zvolila vedení, jež stranu v podstatě ukradlo svým otcům zakladatelům Kalouskovi a Schwarzenbergovi a z dříve pravicové partaje postupně vytvořilo subjekt atraktivní leda tak pro hrstku městských levicových liberálů.

Dnes se k Dominiku Ferimu nezná prakticky nikdo z těch, kteří ho ještě relativně nedávno dávali jako vzor nového typu politika, a nezná se k němu ani jeho vlastní partaj. Ta má pocit, že se kauzou Feri promlčí stejně, jako se snaží promlčet tím, že její šéfka je nejméně důvěryhodnou politickou osobou v Česku, nebo tím, že se strana opakovaně pohybuje na samé hraně volitelnosti. A k TOP 09 se zase neznají dvě hlavní osoby, jež stály u jejího zrodu, o dobrých deseti procentech voličů nemluvě.

Nepravomocným odsouzením Feriho a dalším sbližováním Topky s ODS tak vlastně končí jedna éra. Éra přeceňovaných politiků a přeceňovaných stran, éra velkých očekávání a úměrně velkých zklamání. Ale má to jeden pozitivní moment – až se zase budou pět chvalozpěvy, že někdo je nový typ politika (nový typ politické strany), k němuž (k níž) máme hledět s nadějí, budeme vědět, že stačí pár let počkat a z ódy zbude jen ostuda...

Tagy: