Komentátoři: Babiš je jako bonboniéra, nikdy nevíš, co volíš. Do vlády s SPD by šel

Andrej Babiš a Tomio Okamura

Komentátoři Zpěváčková a Schmarz k aktuální politické situaci

„Andrej Babiš (ANO) je jako bonboniéra,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS komentátor Info.cz Martin Schmarcz. Podle něj se způsob vládnutí současného premiéra může změnit podle toho, kdo s ním po volbách do Poslanecké sněmovny půjde do koalice. S komentátorkou CNN Prima NEWS Barborou Zpěváčkovou se shodli, že ANO by do vlády po určitých ústupcích s SPD šlo.

„Chtěl bych upozornit na jednu absurditu, což je naprostý bizár. U hnutí ANO nejen, že nevíte, v jaké bude vládě, to by se dalo ještě nějakým způsobem pochopit, ale ani nevíte, jak bude vládnout,“ upozornil ve vysílání CNN Prima NEWS Martin Schmarcz a vyjmenoval možné způsoby vládnutí ANO po volbách.

Jedna z teoretických možností je, že bude pokračovat vláda s ČSSD. „Tak bude ANO pokračovat v politice sociálně demokratické a levicové jako dosud, což by asi přivítali voliči, kteří této politice uvěřili, a proto ANO dávají své hlasy,“ podotkl.

Další z možností je vláda s SPD. Pak to podle komentátora nebude politika socialistická, ale národně socialistická. „Nebo může urvat do vlády ODS, a pak bude dělat pravicovou politiku,“ vypočítal Schmarz.

„To máte velký rozptyl zprava doleva, ještě trošku extremismu k tomu, čili jak by řekl Forest Gump: Babiš je jako bonboniéra. Nikdy nevíš, co volíš,“ dodal.

ANO klidně půjde s SPD

To, že by se ANO po volbách dohodlo na vládnutí s SPD, je podle komentátorů možné. „Pokud Babišovi půjde o to, zda být ve vládě, tak klidně půjde s SPD. Je otázkou, na čem se dohodnou, protože Tomio Okamura tvrdí, že pro něj bude podmínkou, aby vláda přijala zákon o obecném referendu a aby jeho součástí bylo referendum o vystoupení z Evropské unie,“ upozornila komentátorka CNN Prima NEWS Barbora Zpěváčková s tím, že právě na tomto bodu zkrachovala jednání před čtyřmi lety po sněmovních volbách, kdy hnutí ANO s SPD jednalo o případné spolupráci.

„Radim Fiala jako druhý muž SPD si velmi dobře rozumí s Jaroslavem Faltýnkem, předsedou poslanců hnutí ANO. Znají se z Prostějova a už před čtyřmi lety Faltýnek tlačil na koalici s SPD, byli téměř dohodnutí. Někteří poslanci ANO tehdy byli pro, někteří ne. Nakonec se hlasovalo na poslaneckém klubu a poslanci rozhodli, že s SPD do koalice nepůjdou a že se znovu obrátí na ČSSD,“ připomněla novinářka.

Vystoupení z EU? Babiš ustoupí

Když po volbách ale s hnutím ANO nebudou chtít jednat koalice Pirátů a STAN ani SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), je podle Zpěváčkové možné, že Babiš ustoupí. „Pokud by byl zákon o obecném referendu, a tedy vystoupení z EU, jediný bod, na kterém by stál zrod koalice ANO a SPD, tak myslím, že by Andrej Babiš ustoupil,“ upozornila komentátorka.

Schmarcz ale zdůraznil, že šéf SDP stále opakuje, že kdyby šel do vlády, nemohl by v ní být Andrej Babiš. „A dokud bude Česká republika v Evropské unii, tak Babiš ve vládě být nemůže kvůli svému střetu zájmů. Jediný způsob, jak by mohl znovu usednout do vlády, je, kdybychom vystoupili z EU. Čili ty věci se takhle hezky střetávají,“ uvedl.

Byl by Okamura ministrem?

A jaké resorty by SPD ovládlo? Tomio Okamura podle Zpěváčkové už dříve řekl, že by pro své hnutí chtěl ministerstvo vnitra. „Protože hlavním bodem programu SPD je obrana České republiky. Ještě zmiňoval ministerstvo školství, ale sám Okamura k tomuto resortu tak blízko nemá,“ podotkla s tím, že je možné, že šéf SPD sám nebude chtít být ministrem. Mohl by uvažovat třeba o postu předsedy Sněmovny, který je pro něj lukrativní.

Podle Smarcze je jediný z SPD, kdo má skutečnou kompetenci být ministrem, Radim Fiala. „Tomio Okamura má kompetenci politickou, odbornou ne. Pokud by byli ve vládě, tak by tam seděl ten, na koho by Okamura ukázal stejně, jako je to v hnutí ANO,“ myslí si komentátor.

Tagy: