Jste žvanilové. Chystáte kšefty. Můžete mlčet? Co zaznělo ve vyhrocené Partii

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) v Partii na Primě.

PARTIE Terezie Tománkové 19.9.2021

S blížícím se termínem voleb politici evidentně začínají ztrácet nervy. Výrazně se to projevilo v nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS. Došlo nejen na názorové střety, ale i na okřikování, výzvy ke slušnému chování a na tvrdá obvinění. Přečtěte si přehledně, co prohlásila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová či šéf SPD Tomio Okamura.

Jana Maláčová, ministryně práce a sociálních věcí, ČSSD

„Mám největší strach z toho, že do vlády přijde ODS. Že se tady začne škrtat, začne se privatizovat a začne se snižovat životní úroveň všech obyvatel,“ prohlásila již v úvodu nedělního pořadu Partie Terezie Tománkové.

Jednička na kandidátce soc. dem. v Praze v útocích na občanské demokraty pokračovala: „Když přijde do vlády ODS, tak se začnou rušit nemocnice v malých městech.“

Místopředsedkyně ČSSD je přesvědčena, že se hnutí ANO chystá na společnou vládu s ODS: „Spousta představitelů hnutí ANO a ODS říká, že to nevylučuje. A pan Babiš na ně v předvolební kampani neútočí. To jsou jasné signály.“

„Trojkoalice je podvod. Ani nechystáte společný poslanecký klub,“ vmetla předsedkyni TOP 09 Markétě Pekarové Adamové, která je jednou z tváří koalice Spolu. Tu kromě TOP 09 a ODS tvoří ještě KDU-ČSL.

Na výtku, že ačkoliv její ČSSD často hovoří například o pomoci sociálně slabším, praxe vypadá jinak, Maláčová odpověděla: „Politika je jako zahradničení, nikdy to nekončí.“

Za špatné výsledky ČSSD v předvolebních průzkumech, kde se potácí kolem pětiprocentní hranice nutné pro vstup do Poslanecké sněmovny, může podle Maláčové vládní zodpovědnost její strany. „Každý se z toho snažil vytřískat co nejvíce. Sociální demokracie ne.“

A Maláčová se pustila i do svého vládního šéfa: „Za to, že poslancům vzrostou platy o šest tisíc, může Andrej Babiš a je to nehoráznost.“

Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně TOP 09

Pekarová Adamová Maláčové vyčetla, že její ČSSD prý chce i po osmi letech společného působení nadále vládnout s hnutím ANO. Kritizovala pak její neustálé výtky směrem k ODS. „Přijde mi to jako nějaká panická obsese paní ministryně z ODS. Vy tady strašíte lidi. Strašení si nechte do pohádek strašidlům.“

A co povolební dohoda současné pravicové opozice s Babišovým hnutím? „Žádné námluvy s ANO neděláme. Naopak chceme ANO porazit a chceme změnu,“ reagovala Pekarová Adamová.

„Osm let s nimi vládnete a teď varujete. Vše, co pociťují lidé, se stalo za vaší vlády,“ pokračovala v kritice Maláčové šéfka TOP 09.

Pekarová Adamová si vjížděla do vlasů i s předsedou SPD Tomiem Okamurou. „Pro nás tato vláda působí bankrot země, máme obrovské problémy strukturálního charakteru. Nelze to tvořit s těmi, kdo to způsobil. Půjdeme do koalice se STAN a Piráty. Nenechte se těmito dvěma žvanily ovlivnit,“ uvedla mimo jiné předsedkyně TOP 09. Oněmi žvanily myslela své dva spoludiskutující – Maláčovou a Okamuru.

Okamurovi vyčetla, že jeho hnutí nese zodpovědnost za prvního českého teroristu – důchodce Jaromíra Baldu, který způsobil vykolejení vlaku a zranění několika lidí na Mladoboleslavsku. Balda byl velkým sympatizantem právě SPD. „Nechci, aby byl pan Okamura ministrem vnitra. SPD má jako jediná strana na svědomí, že vygenerovala jediného teroristu za 30 let,“ začala vyhrocenou pasáž Partie Pekarová Adamová. Okamura reagoval, že Balda nebyl člen jeho strany.

„My si tykáme? Odkdy si tykáme?“ zeptala se emotivně Okamury. Ten jí v hádce totiž okřikl slovy: „Teď mi neskákej do řeči.“ Následně celou situaci mírnil, že si netykají a že na ni nechce útočit.

Politici se také vzájemně školili ve slušném chování. „Můžu vás poprosit? Mě vychovali, že se neskáče do řeči,“ řekla předsedkyně TOP 09 směrem k Maláčové. Následně ještě pokračovala: „Neskákejte mi do řeči, jestli jste se to ve čtyřiceti letech nenaučila.“

„Můžete mlčet?“ zeptala se nakonec velmi ostře Pekarová Maláčové.

Tomio Okamura, předseda SPD

„Na premiéra by se měl nominovat někdo jiný než Andrej Babiš,“ nastínil podmínky vstupu své strany do budoucí vlády Okamura. Po letech v opozici přitom podle svých slov o účast v kabinetu stojí.

Okamura, stejně jako Maláčová, mluvil o údajných námluvách ANO a ODS. „Probíhají oťukávací schůzky mezi ANO a ODS, nemohu říci jména. ODS má zájem o ministerstvo dopravy, protože tam je pochopitelně nejvíce kšeftů.“

Šéf SPD zmínil ještě jednu podmínku vstupu do vlády: „V koaliční smlouvě musí být zákon o referendu k odchodu z Evropské unie.“

Na přetřes přišla i slova předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky. Ten nejprve pro Deník N jako podmínku vládní účasti lidovců zmínil záruky, že žádná z koaličních stran nepodpoří zákon o manželství homosexuálů. Po následné vlně kritiky od ODS a TOP 09 své výroky vzal zpět. „Jsem rád, že lidovci se odhalili. SPD se tím pádem stalo jedinou konzervativní stranou v Poslanecké sněmovně. Nemáme nic proti registrovanému partnerství, ale manželství je jen mezi mužem a ženou,“ uvedl Okamura.

Skákání do řeči pokračovalo. Tentokrát Maláčová několikrát přerušila právě Okamuru. „Ježíš, ona mě nenechá domluvit. Žádnou mluvčí fakt nepotřebujeme a vám bychom za to nedali ani halíř,“ uvedl šéf SPD s tím, že současná ministryně už si nejspíš hledá práci jako tisková mluvčí, protože se snaží hovořit za jiné.

Maláčovou popichoval i jinak: „Máte ve vládě tak slabou pozici, že už vás tam nikdo neposlouchá.“

Miroslav Ševčík, ekonom a kandidát Trikolory

Do Maláčové se strefovali rovněž další hosté nedělní Partie Terezie Tománkové. Jedním z nich byl i ekonom a kandidát Trikolory do říjnových voleb Miroslav Ševčík. „Paní Venezuela Maláčová by rozdávala vždycky z cizího, protože z cizího krev neteče.“

Ševčík dokonce vymyslel jazykový novotvar: „Díky maláčovismu jsou plošné sociální dávky a to by se nemělo dělat.“

Samotný pojem „maláčovismus“ podle něj není nový a již je slyšet na různých setkáních. „To už se na ekonomických seminářích běžně používá,“ pokračoval kandidát uskupení Trikolora Svobodní Soukromníci.

Ekonom je tvrdým kritikem vládních opatření proti koronaviru. „Všechny programy, které jsou spojeny s covidem, se musí zastavit. Myslím, že do čtyř let by mohl zmizet strukturální deficit.“

„Už ani korunu ze státního rozpočtu nazmar a euru trvale nazdar,“ dodal Ševčík.

Lukáš Wagenknecht, senátor za Piráty

„Opatření, která tu byla, byla likvidační, a pak se nemůžeme divit, že třeba hospodští navýšili ceny,“ komentoval Wagenknecht politiku vlády v době covidu. Kabinet podle něj takto „zlikvidoval přes 150 tisíc podnikatelů“.

Hned několikrát se dostal do střetu s Ševčíkem. „Vy byste nás jako Babiš táhl do Moskvy,“ řekl mimo jiné pirátský senátor svému oponentovi.

„Víte, pane kolego, co se stane, když budeme mimo Evropskou unii, což byste vy nejradši udělal? Budeme pod vlivem Ruska,“ řekl také Ševčíkovi. Toho jej na oplátku označil za „kovaného komunistu“.

„Vaše rusofilní řeči a řeči pana Babiše, který má propojené firmy, jsou úplně extrémní,“ pokračoval v útocích na Ševčíka pirátský senátor.

Jaroslav Bžoch, poslanec hnutí ANO

„Pan Wagenknecht tady mluví o tom, jako bychom tady za tři roky neměli co k jídlu, když hovoří o extrémním zadlužování,“ reagoval poslanec hnutí ANO Bžoch, který v říjnových volbách kandiduje ze 3. místa v Ústeckém kraji.

„Pan Wagenknecht nemá jiný program než Antibabiš,“ zdůraznil rovněž.

I ve druhé části Partie došlo na skákání do řeči. „Nechte mě mluvit. Já vám také neskákal do řeči, když jste říkal hovadiny,“ vmetl Bžoch Wagenknechtovi.

Tagy: