Komentátoři: Babiš si hlasování o důvěře užívá, ANO předělává pro prezidentské volby

Andrej Babiš (u pultíku) vystupuje při hlasování o důvěře nové vládě Petra Fialy.

Bývalý předseda vlády Andrej Babiš (ANO) si středeční hlasování o důvěře novému kabinetu Petra Fialy (ODS) vyloženě užívá. Ve vysílání CNN Prima NEWS to uvedl komentátor Lidových novin Petr Kamberský. Podle dalšího komentátora Daniela Kaisera z Týdeníku Echo je zjevné, že se hnutí ANO začíná měnit na Babišovu volební organizaci před prezidentskými volbami.

„Andrej Babiš vypadá, že si dnešní den vyloženě užívá, a skoro bych řekl, že se snaží zastínit velký den nové vlády,“ řekl k Babišově projevu při hlasování o důvěře Kamberský. Podle jeho mínění sledujeme v Babišově podání „one man show“, ale také de facto zahájení prezidentské kampaně. „To vystoupení Andreje Babiše je skutečně velkolepé,“ poznamenal komentátor Lidových novin.

S tím souhlasil i Daniel Kaiser. Samotné hnutí ANO, které Babiš založil a od samého počátku mu šéfuje, podle něj přestává vypadat jako „hnutí jednoho muže“ či „servisní organizace Babišovy vlády“, protože řada jeho poslanců se po přechodu do opozice začala poprvé výrazně projevovat.

„Stejně si ale myslím, že se ANO pomalu přeměňuje na volební organizaci Andreje Babiše před prezidentskými volbami, ve které setrvá pro tento rok,“ dodal Kaiser. Prezidentské klání se má odehrát zkraje roku 2023, přičemž Babiš je aktuálně průzkumy považován za jednoho z největších favoritů.

Kamberský mimo jiné také uvedl, že středeční hlasování nebude záležitostí na pár hodin. „Politici soutěží o pozornost a toto hlasování je příležitost, jak se předvést,“ zmínil.

Mlejnek: Největší slabina vlády je pět koaličních stran

Politolog Josef Mlejnek má za to, že pětice stran v jedné koaliční vládě znamená zadělávání si na problémy v budoucnu. „Jde o strany, které mají na různé problémy odlišné názory,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Kabinet podle jeho mínění ovšem nemá žádnou alternativu. „Aby vznikla nová vláda, tak by se část koalice musela dohodnout s ANO,“ řekl Mlejnek. Hypoteticky by se podle něj část koalice mohla dohodnout i s SPD, ale ani jednu z těchto možností nepovažuje za příliš reálnou. Nová opozice, kam náleží právě ANO a SPD, podle něj půjde kabinetu Petra Fialy velmi tvrdě po krku. Je to dáno i tím, že ANO má velmi silný klub, jeho členy je 72 poslanců.

Mlejnek i komentátor Mladé fronty Dnes Miroslav Korecký hodnotili projev nového premiéra Petra Fialy jako přesvědčivý a státnický, zatímco ten Babišův jako chaotický. Oba však upozornili, že se v něm spíše obracel na své vlastní voliče.

Nová vláda si však už před získáním důvěry podle Koreckého zadělala hned na několik problémů. Jde například o minimálně půlroční americkou stáž šéfa poslaneckého klubu STAN Jana Farského (rezignuje na post šéfa klubu, ale poslanecký mandát nesloží, pozn. red.) či specifickou komunikaci ministra zdravotnictví Vlastimila Válka. „Vláda se střílí do svého kotníku a Babiš by byl hlupák, kdyby toho nevyužil jako klacek,“ poznamenal Korecký ve vysílání CNN Prima NEWS.

Tagy: