Válka bych hned vyhodil. Potřebuje tlumočníka z hantecu do češtiny, posmívá se Babiš

Andrej Babiš

Projev Andreje Babiše ve Sněmovně

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) by potřeboval tlumočníka z brněnského hantecu do češtiny, prohlásil ve Sněmovně během svého téměř dvouhodinového projevu bývalý premiér Andrej Babiš. Zároveň politoval premiéra Fialu a řekl, že Válka by hned vyhodil. Přitom právě Babiš je často kritizován za své patvary slov kombinující slovenštinu a češtinu. A byla to jeho vláda, která vystřídala během jednoho roku čtyři ministry zdravotnictví a měla zásadní problém s tím, aby jim bylo dostatečně rozumět.

„Víte, jak pan ministr Válek vysvětluje, že mu lidé nerozumí? ‚To může být tím, že jsem z Brna a používám hantec.‘ Takže by možná bylo dobré, aby měl místo tlumočníka do znakové řeči i tlumočníka do češtiny,“ posmíval se Babiš Válkovi v projevu, ve kterém kritizoval vládu Petra Fialy.

A přidal osobní radu, jak by postupoval on. „Na jednu stranu s panem premiérem Fialou soucítím, protože je na něm vidět, jak těžko skrývá své utrpení, když stojí na tiskovce vedle ministra Válka. Kdybych měl takového ministra já, tak ho vyrazím rovnou po tiskovce. Pan premiér trpí, protože pan ministr něco vysvětluje a nikdo mu nerozumí,“ nešetřil kritikou Babiš.

A to po volbách Válka dokonce lákal, aby se stal ministrem v jeho vládě.

Pro opozici je ale podle něj takový premiér potěšením. „Chtěl bych panu premiérovi říct, ať tam pana ministra nechá. Ten odvede naši práci sám od sebe,“ prohlásil dále bývalý premiér.

Babiš asi zapomněl na své ministry

Babiš zřejmě sám zapomněl na dobu, kdy jeho vláda řešila pandemii koronaviru. Občané byli svědky zmatečných tiskových konferencí, na které museli často čekat až do noci. Mnohdy se dozvídali o opatřeních, která už byla zavedena od předchozího dne, a podnikatelé tak z minutu na minutu zjistili, že už mají vlastně zavřeno.

V paměti veřejnosti jistě zůstávají i tiskové konference bývalého ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, kterého Babiš svými výpady ztrapňoval. V září 2020 pak došlo k prvnímu střídání ministrů a Vojtěcha vystřídal Roman Prymula. V křesle se ale moc neohřál a další na řadě byli Jan Blatný a po něm Petr Arenberger. Střídání ministrů pak bylo završeno tím, že se loni v květnu vrátil na své místo opět Vojtěch.

Tagy: