Komentátoři: Politika je droga. Popsali, proč Babiš nedokáže „sedět doma v papučích“

Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) nedokáže jen tak odejít z politiky a v klidu ji sledovat pouze z tepla domova, proto se rozhodl svých veřejných funkcí nevzdat. Ve vysílání CNN Prima NEWS se na tom shodli komentátoři Ondřej Leinert a Miroslav Korecký. Zároveň je podle jejich názoru logické, že si předseda ANO hledá svého nástupce, a nepřímo vybídl prvního místopředsedu hnutí Karla Havlíčka a předsedkyni poslaneckého klubu Alenu Schillerovou, aby se o nástupnictví poprali.

„Bylo vidět, že byl Babiš po volbě prezidenta trochu unavený a zklamaný. Je to začátek možná nějakého pozvolného odcházení. Z veřejného pohledu se nejedná o velkou změnu. Schillerová a Havlíček byli už v minulosti provozními tvářemi hnutí, ale je to vykročení k tomu, co bude následovat v budoucnu,“ sdělil Korecký.

V posledních dnech se hovořilo také o možnosti, že by se Babiš zachoval podobně jako polský expremiér Jaroslaw Kaczyński. „Nejvhodnější by pro něj byl polský model, kdy by se stáhl z velkých funkcí, ale udržel si klíčový vliv. Ale zvolil si svou cestu, že se stáhne, ale své funkce si ponechal. Určil si nové frontmany, ale je stále jasným lídrem hnutí ANO. Je to pragmatické, ale také trochu alibistické,“ domnívá se Leinert.

ČTĚTE TAKÉ: V ANO bude závod o korunního prince. Babiš ale otěže nepustí ani na vteřinu, míní politolog

„Potřebuje hledat svého nástupce. Vybídl ty dva (Karla Havlíčka a Alenu Schillerovou), aby se o to utkali,“ doplnil. Zároveň si však nedovede představit, že by z politiky jen tak odešel. „Neumím si představit, že by Andrej Babiš seděl jen tak v papučích doma a v politice nebyl. Politika je droga, hnutí je jeho dítě,“ řekl Leinert.

Korecký zase připomněl Babišovu výzvu voličům SPD a ČSSD. „Pokud by dokázal vyluxovat hlasy SPD, Trikolory, komunistů a jevila by se šance získat třeba 40 % ve volbách, tak by do toho možná zase vkročil. On by byl tím, koho by lidé volili. Socioekonomická situace mu hraje do karet, chystá se zvyšování daní, důchodová reforma, což by mohlo hnutí ANO pomoct,“ vysvětlil.

„Babiš si vyzkoušel, že se umí zakousnout do elektorátu SPD. Nemá už kde jinde brát. Levici už vysál, pravice je přehuštěná. Zvyšuje to ale napětí uvnitř hnutí. Mnozí do něj vstoupili jako do středopravého hnutí. Vidíme to například u hejtmana Vondráka či primátora Macury,“ doplnil Korecký.

Tagy: