Komentátoři: Vypadá to, že vláda je neschopná. Oznámit řešení krize v pondělí je pozdě

Jozef Síkela a Petr Fiala

Rozhovor s Lenkou Zlámalovou

Národní řešení vysokých cen energií vláda představí příští týden. V pořadu Co na to premiér na CNN Prima NEWS to uvedl premiér Petr Fiala (ODS). O energetice bude kabinet jednat na mimořádném zasedání v pondělí. Tentýž den by měli mít jasno i občané. Komentátoři Radko Kubičko a Lenka Zlámalová se však ve vysílání CNN Prima NEWS shodli, že vláda v tomto ohledu zaspala, jelikož měla představit národní řešení energetické krize již dávno.

„Lidé se uklidní, až když uvidí konkrétní návrh. Nevím, na co vláda čeká. Nechápu, proč tady zatím žádné národní řešení není. Nějaký úsporný tarif ta doba absolutně předběhla. Není pět minut po dvanácté, ale půl hodiny po dvanácté. V pondělí musí lidé slyšet jedinou věc, a to je cena, za kterou bude elektřina. Politici v tom dělají veliký chaos, jde o komunikační katastrofu,“ řekla Zlámalová.

S tím souhlasil i Kubičko: „Z politického hlediska to skoro vypadá, že vláda je neschopná. Není schopná tuto tragickou situaci řešit. Lidé už ty zálohy na obrovsky zdražené energie dostali. Vláda to měla řešit už dávno, pondělí je pozdě. Trh selhal. Jestli chceme něco vytvářet, musíme zajistit, aby ten systém fungoval.“

Celý rozhovor se Zlámalovou a Kubičkem najdete v úvodním videu.

Fiala už dřív uvedl, že národní řešení doplní, případně nahradí evropské řešení, které by mohlo vzejít z pátečního mimořádného zasedání unijních ministrů pro energetiku. Na otázku, zda má jeho důvěru ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN), premiér odpověděl, že stojí za každým členem vlády a výhrady jim říká osobně.

Tagy: