Komentátorka: Kolář je „Zemanobijec“, to musíme vnímat. Babiš chce hlasy naštvaných lidí

Analytička Týdeníku Echo Lenka Zlámalová

INTERVIEW 8.11.2021

Andrej Babiš (ANO) začal ihned po sněmovních volbách svou prezidentskou kampaň, myslí si analytička Echo24 Lenka Zlámalová. V pořadu Interview na CNN Prima NEWS uvedla, že bude dosluhující premiér spoléhat na hlasy naštvaných příznivců nově vznikající vlády. Zlámalová se také ohradila proti slovům poslance TOP 09 Ondřeje Koláře, který naznačil, že rozhovor hlavy státu Miloše Zemana nesvědčí o jeho zdravotní způsobilosti k práci.

V pondělí začala ustavující chůze nové Poslanecké sněmovny. Vládnout by měla koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) společně s Piráty a Starosty. Lídři všech stran rovněž v pondělí podepsali koaliční smlouvu. Ve Sněmovně mají většinu 108 poslanců.

„Vláda začíná v nejtěžších podmínkách možná i od roku 1993. Babiš bude chtít ve své prezidentské kampani hlasy naštvaných lidí,“ zhodnotila Zlámalová. Dodala, že současná vláda musí řešit hlavně zdravotnickou krizi nebo extrémní nárůst inflace a s tím spojené zdražování nejen energií.

„Je přesvědčen, že díky kombinaci krizí se promění jeho šance stát se příštím prezidentem republiky,“ řekla analytička o Babišovi. Dosluhující premiér prý ví, že zatím by ve volbách, které jsou v plánu v roce 2023, neměl šanci. Sázkové kanceláře ho ale stále pasují na největšího favorita.

O tom, zda prezidentské volby budou v řádném termínu, rozhodne mimo jiné i zdravotní stav Miloše Zemana. Ten v pátek poskytl Frekvenci 1 první rozhovor od své hospitalizace 10. října. Většina politiků se shodla, že aktivace ústavního článku 66, podle kterého ho mohou zákonodárci zbavit některých jeho pravomocí, není na rozdíl od situace před několika týdny na stole.

Zlámalová ostře kritizuje Koláře

Jedním z oponentů tohoto názoru je ale poslanec z TOP 09 a starosta Prahy 6 Ondřej Kolář. Kdybych byl na delší dobu vyřazen z práce, zastoupí mě místostarosta. Ne proto, že by chtěl dělat puč, ale aby vše fungovalo, jak má. Není možné čekat, až se maestro uzdraví a nechá se všechno jen tak plynout. Všichni totiž rozumí tomu, že svět se netočí jen kolem starosty,“ napsal na svůj Facebook.

Situaci podle něj nemění ani poskytnutí zhruba desetiminutového rozhovoru. „Že prezident zvládne zatelefonovat do rádia, je milé, ale neznamená to vůbec nic. Dokud bude v nemocnici, nemůže naplno vykonávat své povinnosti. Potřebuje omluvenku a někdo ho musí zastoupit, než se z té nemocnice do práce zase vrátí,“ uvedl poslanec.

Zlámalová je ráda, že debata o odebrání pravomocí je podle ní u konce. „Přineslo by to do politiky mnoho zlé krve,“ varovala ve vysílání CNN Prima NEWS. S přístupem starosty se tak rozhodně neztotožňuje.

„Pan Kolář je známý ‚Zemanobijec‘, to bychom měli vnímat. Každý si máme dát mentální cvičení, když o něčem podobném mluvíme. Paragraf 66 je extrémní záležitost. Pan Kolář by taky nebyl rád, kdyby mu někdo odebíral poslanecké pravomoci, kdyby byl čtyři týdny v nemocnici. Tyto emoce by se měly mírnit a z mého pohledu je dobře, že pan Kolář není ve vládě,“ zdůraznila analytička.

O Kolářovi se spekulovalo jako o možném ministru zahraničí, tento post by měl nakonec získat Pirát Jan Lipavský. Kolář například v roce 2019 jako starosta Prahy 6 inicioval stržení pražského památníku maršála Sovětského svazu Ivana Koněva, který je mezi Čechy kontroverzní postavou.

Kromě zásluh za osvobození velké části Čech od nacistické okupace má totiž i podíl na krvavém potlačení maďarského povstání v roce 1956 i na zpravodajském průzkumu pro invazi Varšavského paktu do Československa v roce 1968. Kvůli výše popsanému činu se spekulovalo, že by s Kolářem mohl mít problémy prezident Miloš Zeman, který se netají otevřenějším vztahem k Rusku.

Tagy: