Koncernu VW se rozplývá sen o elektromobilu za půl milionu. Želízko v ohni má i Škoda

Koncernové značky Volkswagenu chystají tři elektromobily s cenou „již od“ půl milionu korun. Oproti původním plánům však bude cenová hladina o něco vyšší. Do výroby se počítá s Volkswagenem, Škodou a Cuprou. Seat trochu překvapivě ostrouhal.

V září loňského roku generální ředitel značky Volkswagen Ralf Brandstätter oznámil, že automobilka očekává rozšíření modulární elektrické platformy MEB tak, aby zahrnovala i malá auta a aby výsledné úspory nákladů byly „klíčem pro vstup do cenového segmentu 20 000 eur“, tedy zhruba půl milionu korun. V praxi to znamená, že španělský závod Seat a Cupra v Martorellu poblíž Barcelony bude vyrábět malý elektromobil Cupra spolu s modelem značky VW, předběžně označeným jako ID2, a modelem Škody, který zatím nemá jméno. Jenže...

Cenu se udržet nepodaří

Jako první ukázala před pár dny svůj malý elektromobil UrbanRebel Cupra. Představený koncept je „velmi podobný“ konečné verzi, která bude uvedena na trh v roce 2025. S avizovanou počáteční půlmilionovou cenou to ale až tak jednoduché nebude. Problémem může být vysoká míra inflace v Evropě, která zdražuje téměř všechno, včetně aut. Analytici přitom tvrdí, že se drahoty pravděpodobně jen tak nezbavíme.

„Cena 20 000 eur je sice stále koncernovým cílem pro základní verzi malého EV, ovšem jen za předpokladu, že si inflace nezachová současné prudké tempo růstu,“ prohlásil Werner Tietz, šéf vývoje značky Cupra v rámci VW Group. „Inflace na úrovni 7 procent ročně by byla skutečným problémem,“ doplnil.

Jak to nakonec bude s prvním „lidovým“ elektromobilem koncernu VW, se zřejmě ukáže až za nějaký rok až dva. Jde však v každém případě o důležitý projekt, protože EU začíná tlačit na rušení dotačních schémat na koupi elektromobilu. Důvodem je, že obdobné podpory deformují trh, jenž začíná být elektrickými auty tak nasycen, že tuto formu zvýhodnění nepotřebuje. Bez dotací si ovšem málokdo bude moct dovolit dát za nové elektrické auto tři čtvrtě milionů a více.

Tagy: