Připoutali se k pódiu: Environmentální aktivisté narušili Koncert pro Evropu v Litomyšli

Aktivisté za ochranu klimatu narušili zahájení koncertu České filharmonie v rámci festivalu Smetanova Litomyšl, která uvedla Koncert pro Evropu ve slavnostní den převzetí předsednictví Rady Evropské unie Českou republikou, 1. července 2022, Litomyšl, Sv...

Environmentální aktivisté narušili Koncert pro Evropu v Litomyšli

Koncert pro Evropu v Litomyšli na počest českého předsednictví v Radě Evropské unie narušili dva demonstranti. K pódiu se připoutali plastovými pásky a protestovali proti enviromentální politice české vlády premiéra Petra Fialy (ODS). Měli hesla „Zastavme fosilní šílenství a solární tunel“ a to jak v češtině, tak v angličtině.

Policisté oba muže převezli na služebnu za účelem podání vysvětlení. Při zákroku nebyl nikdo zraněn, nedošlo ani k ohrožení chráněných osob. Právní kvalifikace jejich jednání bude stanovena po provedení nezbytných úkonů.

„Podle mých informací to byli návštěvníci, kteří měli vstupenku,“ sdělila mluvčí policie Markéta Janovská. Ta dodala, že k žádnému ohrožení hostů či hudebníků ze strany aktivistů nedošlo.

Policisté se dvojici nejprve snažili přemluvit, ale když to nešlo, od pódia je následně odstřihli a odvedli. Celkové zdržení kvůli protestujícím bylo minimální, jen zhruba tříminutové.

Poslanec Karel Havlíček (ANO), který byl hostem koncertu, CNN Prima NEWS řekl, že akce nebyla nijak dramatická. „Podle mého názoru ochranka zasáhla dobře a rychle,“ poznamenal bývalý vicepremiér. Ten zároveň doplnil, že takový výstup byl od aktivistů „maximálně nevhodný“.

Tagy: