Fiala k předsednictví v EU: Velkým úkolem je energetická krize. Leyenová připomněla Havla

Projev Fialy po jednání vlády a EU

Český premiér Petr Fiala (ODS) po setkání k zahájení českého předsednictví Evropské unii (EU) ocenil předešlou práci Francie. Podařilo se jí podle něj udržet jednotu členských států v podpoře Ukrajiny a sankcích. Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová připomněla i v souvislosti s mottem českého předsednictví Evropa jako úkol také slova bývalého prezidenta Václava Havla.

„Pro úspěšné předsednictví je klíčová dobrá spolupráce,“ prohlásil po jednání se zástupci Komise premiér Fiala. Společně s Leyenovou se bavili o problémech EU, které se „potažmo týkají i českých občanů“. „Chceme navázat na dobrou práci francouzského předsednictví. Ve čtvrtek jsem měl na osobním setkání možnost poděkovat prezidentovi Emmanuelovi Macronovi za jeho práci,“ pokračoval.

Francie nemohla před předsednictvím, které převzala na začátku roku, počítat s ruskou agresí na Ukrajině, připomněl český premiér. Za velký úspěch proto považuje, že se zemi podařilo udržet jednotu členských států EU ve všech klíčových otázkách, jako je podpora Ukrajiny a sankce proti režimu ruského prezidenta Vladimira Putina.

„A když mluvím o sankcích, tam se velmi dobře ukazuje nutnost spolupráce Komise a předsednické země a celé Evropské rady, protože právě v přípravě sankcí sehrála komise pod vedením Ursuly von der Leyenové skvělou práci,“ uvedl ministerský předseda.

Předsedkyně EK mu poděkování oplatila a uvedla, že se těší na vzájemnou spolupráci. „Vím, že vám Evropa leží na srdci a není náhodou, že jedna z vašich prvních cest vás přivedla do Bruselu. Jako vláda pracujete pro Evropu, vaše předsednictví bude úspěšné. Vaším mottem je ‚Evropa jako úkol, nově přebudovat a posílit‘. To je citát Václava Havla, který je relevantní i dnes,“ uvedla předsedkyně.

Priority: Energetika i bezpečnost

Vláda s Komisí řešila podle Fialy nejdůležitější otázky pro nejbližší dobu. Zmínil zejména energetiku, energetickou nezávislost a soběstačnost EU, posílení bezpečnosti, dostupnou energii za přijatelné ceny. „Energetická politika je přesně příklad oblasti, ve které má Evropská unie postupovat společně a koordinovaně. Jedině, když toto budeme dělat, máme šanci krizi rychle a úspěšně vyřešit,“ poznamenal.

Nelze podle něj opomenout ani téma Ukrajiny. „Ukončení války, obnova Ukrajiny, to je klíč k řešení problémů, které dnes občany členských států Evropské unie trápí. Ať už je to migrace a její důsledky, růst cen energií, potravin a všechny další věci, které jsou přímo či nepřímo s ruskou agresí na Ukrajině spojeny,“ dodal premiér.

Před českým předsednictvím leží podle Fialy nelehký úkol a velké výzvy, společnou ambicí evropských zemí je vyjít z krizové doby zase o něco silnější. Je přesvědčen o tom, že když bude EU spolupracovat, lze dosáhnout toho, že občany jednotlivých zemí provede krizí úspěšně a výsledkem bude silnější, odolnější a bezpečnější Evropa.

Tagy: