Krvavý útok na koncertní síň v Moskvě: Nejméně 60 mrtvých, ozbrojenci jsou na útěku

Crocus City Hall v plamenech

Ruská národní garda pátrá po pachatelích útoku v koncertní síni v Krasnogorsku na okraji Moskvy, informovala agentura AFP. Ruské úřady incident vyšetřují jako teroristický čin, při střelbě následované explozí a požárem podle předběžných údajů zahynulo nejméně 60 lidí. Šíření plamenů se hasičům podařilo zastavit, uvedla agentura Interfax.

Ruské úřady začaly jeden z nejhorších útoků v zemi za poslední roky vyšetřovat jako teroristický čin. Budova Crocus City Hall, která mohla podle agentury TASS pojmout až 9 tisíc návštěvníků, je v plamenech.

ČTĚTE TAKÉ: Přestaňte útočit na ruskou ropu, žádají USA Ukrajinu. Nediktujte podmínky, opáčil Kyjev

Nejméně čtyři útočníci v maskáčovém oblečení začali podle ruských agentur střílet – patrně z automatických zbraní – před vystoupením rockové kapely Piknik. Svědci z místa agentuře TASS řekli, že ozbrojenci začali zblízka pálit do lidí téměř okamžitě po vstupu do budovy, nedaleko bezpečnostních rámů u vchodů. V prostorách také zřejmě použili výbušniny, které vyvolaly mohutný požár. Další exploze se z místa ozvala o něco později.

Agentura TASS zveřejnila fotografii, na které z budovy stoupá temný kouř a šlehají plameny, které se hasiči snažili zvládnout i s pomocí helikoptéry. Oheň zachvátil asi třetinu budovy a uvěznil na střeše neupřesněný počet lidí. Okolo stovky návštěvníků koncertu se podařilo evakuovat. Okolo stovky návštěvníků koncertu se podařilo evakuovat. Agentura Interfax později uvedla, že se šíření požáru podařilo zastavit, střecha budovy z roku 2009 se ale částečně propadla.

„Speciální jednotky ruské národní gardy pracují na místě teroristického útoku na Crocus City Hall. Pátrají po zločincích a evakuují občany z budovy,“ uvedly jednotky na telegramu.

Server Meduza upozornil na videa sdílená na telegramu, na kterých lidé prchají z koncertní síně. Na dalších neověřených záběrech z budovy je slyšet střelba, na zemi leží nehybná těla.

UPOZORNĚNÍ: Následující obrázky obsahují citlivé záběry

Jasná bezprostředně není totožnost ozbrojenců, ani jejich motiv. Rusko od února 2022 vede agresivní válku na Ukrajině, přičemž Kyjev se snaží o útoky také na infrastrukturu na ruském území, například na ropné rafinerie.

V Moskvě byly zrušeny všechny velké akce plánované na víkend. Zesilují se bezpečnostní opatření na letištích a železnici, informují média.

Agentura AP poznamenala že americké velvyslanectví v Moskvě tento měsíc varovalo, aby se američtí občané vyhýbali davům s ohledem na hrozící útok. Ruský prezident Vladimir Putin, který před několika dny znovu zvítězil v prezidentských volbách a prodloužil svůj mandát o dalších šest let, varování označil za pokus Západu o zastrašování Rusů.

Záběry z páteční střelby na předměstí Moskvy jsou strašné a těžko se na ně dívá, uvedl podle agentury Reuters Bílý dům. Doplnil, že nic nenasvědčuje zapojení Ukrajiny do útoku.

Ruská národní garda po pachatelích útoku pátrá, informovala agentura AFP.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Speciální operace se proměnila ve skutečnou válku, otáčí mluvčí Kremlu. Vyzývá k mobilizaci

Tagy: