Konec českých jablek? Ovocnáři kácí své sady, nahradí je řepkou a obilím

V českých sadech jde podle ovocnářů k zemi milion stromků a zemědělci se chystají raději pěstovat obilí nebo řepku. Drtí je nízké výkupní ceny a levnější konkurence z Polska. Řetězce ale tvrdí, že nemají povinnost zachraňovat neefektivní zemědělce. Problémy mají hlavně ovocnáři, kteří neinvestovali do modernizace a obnovy sadů, tvrdí Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR. Ostatní dodavatelé prý naopak expandují, nedostatek tuzemských jablek na pultech obchodů proto podle něj nehrozí.

Po výtečné loňské úrodě najíždějí do některých sadů paradoxně bagry s cílem vytrhat jabloně. Stromy přitom mohly ještě několik let plodit. Jenže takové podnikání se prý už nevyplatí. Zatímco vypěstování a skladování jednoho kila stojí 16 korun, ovocnáři dostávají od obchodů jenom 11 korun. Řetězce navíc podle Ovocnářské unie raději nakupují v Polsku. Zemědělci kvůli potížím volají po větší pomoci ze strany státu. Do jablečného sektoru jde každoročně zhruba půl miliardy korun na dotacích. To prý ale nestačí.

K TÉMATU: Zelenina zlevní až s příchodem tuzemské sezony. Hranicí je začátek léta, míní expert

„Obchodní řetězce parazitují na konfliktu na Ukrajině a nechtějí platit ani nákladovou cenu. Neustále ceny českých dodavatele srovnávají s těmi polskými,“ tvrdí šéf Ovocnářské unie Martin Ludvík. Zástupci supermarketů na druhou stranu říkají, že někteří čeští dodavatelé si diktují vysoké ceny a jejich jablka často prý ani nejsou kvalitní. „Množí se případy, kdy dodavatel nabízel produkty výrazně podkalibrované, v podstatě jablka určená ke krmným účelům,“ uvedl Prouza.

„Česká jablka v obchodech rozhodně vzácností nebudou. Spousta dodavatelů, se kterými spolupracujeme, naopak zvyšují rozlohy svých sadů. Někteří ovocnáři investovali do modernizace a obnovy sadů. Pak tu byla druhá skupina, která roky na všechny investice kašlala. Raději investovali do krásných, lesklých automobilů a dnes mají problém, konkurence je tvrdší,“ tvrdí prezident obchodního svazu. Druhá zmíněná skupina si podle něj snaží na vládě „vybrečet“ vyšší dotace.

Tagy: