Konec číšníků či pokladních? Kvůli modernizaci hrozí zánik tradičních povolání

Číšnice

Která zaměstnání skončí?

Rychlý nástup moderních technologií v budoucnu možná způsobí, že některá povolání přestanou existovat. Mezi ohrožené pozice patří mimo jiné číšníci i pokladní. Zároveň by však díky němu mohla vzniknout zcela nová povolání.

„Lidé jsou velmi drazí a na rozdíl od strojů dělají chyby. Robotizace se dotkne například lidí, kteří stojí u montážních pásů, a dělníků ve skladech,“ uvedl předseda Svazu průmyslu a dopravy ČR Tomáš Prouza.

V ohrožení jsou prý i lidé, kteří se živí prací v gastronomii. V současnosti už existují stravovací podniky se samoobslužným výčepem u každého stolu nebo s možností platby QR kódem.

Šikovný a vnímavý číšník ale může umět zákazníkům lépe poradit a prodat víc než aplikace. Právě taková přidaná hodnota by mohla některá z těchto míst zachránit.

Mezi ohrožená povolání patří také práce pokladní, které jsou už nyní nahrazovány samoobslužnými pokladnami. „V nově otevřené pobočce máme už více samoobslužných pokladen než běžných. Ale nějaký počet tam stále máme, protože někomu osobní kontakt vyhovuje,“ vysvětlil mluvčí obchodního řetězce Tesco Josef Koukolíček.

Podle analytiků proces robotizace nemusí nutně vést k vzrůstu nezaměstnanosti. „Především v sociálních službách se otevírá velké množství pracovních pozic v souvislosti se stárnutím populace,“ zmínila Karina Kubelková z Hospodářské komory ČR.

Předseda Samostatných odborů ČR Bohumír Dufek také poukazuje na to, že díky modernizaci vzniknou i zcela nová pracovní místa. „Automatické přístroje budou potřebovat lidské seřizovače,“ dodal.

Tagy: