Ukrajincům se nedaří Rusy zbrzdit, padají další vesnice. CNN vysvětluje, proč se to děje

Ruská armáda se po obsazení Avdijivky nezastavila a při postupu směrem na západ zřejmě zabrala další tři ukrajinské vesnice. Vyplývá to z analýzy americké CNN, která upozorňuje na to, že ukrajinský ústup z Avdijivky byl chaotický a až příliš odhalil slabiny ukrajinské linie.

Avdijivka byla klínem, který měsíce bránil ruské armádě, aby se rozjela. Město navzdory srdnaté  obraně Ukrajinců v polovině února padlo do rukou Rusů. Velký podíl na tom mělo ruské letectvo.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Exkurze do srdce ruské revolty. Dobrovolníci z Gruzie pomáhají vojákům zběhnout

Krátce po ústupu Ukrajinců vyšlo najevo, že obránci zřejmě utrpěli během stahování významné ztráty. Do toho také nebylo jasné, na jakém dalším místě jsou obranné linie, které by zbrzdily ruský postup.

Analýza CNN při hodnocení současného vývoje bojů dospěla k závěru, že pád Avdijivky skutečně umožnil Rusům prorazit podstatnou část linie a postupovat dál na západ. Od pádu města už měla armáda Moskvy zabrat další tři vesnice.

Drolí se ukrajinská fronta?

Problémy Kyjeva už přiznalo i vrchní velení. Šéf armády Oleksandr Syrskyj, který nahrazoval Valerije Zalužného v době, kdy se hroutila Avdijivka, kritizoval podřízené za nedostatečné vyhodnocení rizik.

„Syrskyj kritizoval určité nedostatky a chybné výpočty velitelů na frontové linii v Avdijivce, které přímo ovlivnily udržitelnost obrany v některých oblastech. V sobotu se vrátil k tématu nedostatečného personálního obsazení a naznačil, že vyměnil některé důstojníky, kteří si nebyli vědomi situace a přímo ohrožovali životy a zdraví podřízených,“ uvedla CNN s odkazem na Syrského slova.

Je pravděpodobné, že ztráta tří vesnic pro Ukrajinu neznamená žádnou velkou taktickou katastrofu. Podle analýzy ale odkrývá slabiny, které chtěl Kyjev nechat pod pokličkou.

„Ruský útok na novou ukrajinskou obrannou linii kolem Avdijivky je významný nikoliv kvůli hodnotě samotných malých vesnic – nanejvýš jsou v nich desítky lidí a zničených budov – ale protože naznačují, že ukrajinští představitelé nedostatečně naplánovali ústup z Avdijivky a od té doby nebyli schopni zastavit ruský postup,“ uvádí CNN.

S tím souhlasí dokonce i ukrajinští vojáci na frontě. V době váhavé materiální a politické podpory ze strany Západu je to tak pro Kyjev další rána.

„Nejde ani tak o ruské momentum, ale spíše o to, že jsme byli špatně připraveni, abychom je udrželi. Dokud jsme neměli dobře připravené pozice, tak jsme jen ustupovali a ustupovali,“ přiznal jeden příslušník ukrajinských speciálních sil pro CNN.

Těžké ztráty

Velký otazník se také nadále vznáší nad ukrajinskými ztrátami, a to zejména v kontextu ústupu z Avdijivky. Ukrajina zprvu tvrdila, že ústup se podařil a ztráty při něm byly jen minimální. Analýza listu The New York Times ale naznačuje úplný opak. Ústup byl údajně plný chaosu a ukrajinské síly při něm utrpěly citelné ztráty. Vlastně nemělo jít ani tak o taktické stažení jako o čirý úprk, tvrdí to někteří západní představitelé a samotní ukrajinští vojáci.

Zdroje The New York Times tvrdí, že při stahování z Avdijivky mohla Ukrajina přijít až o tisíc vojáků. Někteří prý padli do zajetí, jiní se prostě ztratili, což by znamenalo další podlomení již tak pošramocené morálky obránců. Také Rusové ale vykoupili zábor města brutálními ztrátami.

CNN se na frontě dostala k lékařským záznamům jedné operační jednotky poblíž východní fronty, do kterých medici vypsali jen za únor stovky případů zranění ukrajinských vojáků. Ukrajina obvykle ztráty úzkostlivě tají, prezident Volodymyr Zelenskyj ale minulý víkend informoval, že Kyjev prý od začátku války přišel o 31 tisíc vojáků.

VIDEO: Vojáci na Ukrajině v první linii

Tagy: