Konec jednání opozice s Hradem ohledně důchodové reformy. ANO ho zrušilo, Pavel je zklamaný

Prezident Petr Pavel

Hnutí ANO zrušilo jednání s prezidentem Pavlem

ANO podle prezidentské kanceláře zrušilo účast na pondělním jednání o reformě penzí. Další jednání v současném formátu považuje opoziční hnutí za bezpředmětné. Ke zrušené schůzi se vyjádřil i premiér Petr Fiala (ODS) či předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Podle nich ANO nedokázalo k důchodové reformě nabídnout žádnou alternativu. Podle hnutí však předseda vlády i ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) opakovaně deklarovali, že reformu přijmou bez ohledu na jednání s opozicí.

Prezident Petr Pavel podle tiskové zprávy, kterou má redakce k dispozici, vyjadřuje zklamání z toho, že hnutí ANO nechce pokračovat v jednání o změnách týkajících se důchodů a zrušilo také účast na pondělním jednání na Pražském hradě s tím, že jednání považuje za bezpředmětné.

Podle něj je téma celospolečensky velmi důležité a dlouhodobé, a proto se snažil vytvořit prostor pro věcnou politickou diskusi mezi vládou a opozicí, která by mohla vést k nalezení kompromisů nebo řešení, která budou pro občany země prospěšná. Pokus ale ztroskotal.

Ke sporu se vyjádřila také předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), která si rýpla do opozičních poslanců. Obvinila je z toho, že nedokážou nabídnout žádné řešení, což může být důvod, proč vycouvali ze schůze na Hradě. „Jejich bojkot jednání o důchodové reformě je vrchol ledovce. Politiku destrukce s nimi zažíváme v Poslanecké sněmovně již dva a půl roku,“ dodala na sociálních sítích.

Podle premiéra Petra Fialy se hnutí ANO na ničem domluvit ani nechce a nepřichází s alternativními návrhy, případně hájit zájmy předsedy Andreje Babiše. „Umějí jenom bořit, strašit lidi a hájit zájmy svého šéfa. My jsme předložili dobrý návrh důchodové reformy pro všechny, kteří už v penzi jsou, nebo se na ni teprve chystají. Hnutí ANO všem těmto lidem vzkazuje, že mu na nich nezáleží a nezajímá je, jak jim stát ve stáří pomůže,“ napsal na sociální síti X.

„Znovu opakujeme, že odmítáme zvýšení hranice věku odchodu do důchodu a zároveň odmítáme změny ve valorizačním mechanismu v neprospěch seniorů a jsme i zásadně proti tomu, aby vláda přikročila k omezování výchovného,“ uvedlo v pátek hnutí. „Pro nás to je natolik citlivá politická otázka, že je to pro nás nepřekročitelné,“ řekla později k prodlužování věku odchodu do penze na tiskové konferenci šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

„Některá naše vyjádření byla dezinterpretována, zejména co se týká prodlužování odchodu věku do důchodu,“ řekl stínový premiér Karel Havlíček. „Došlo ke zneužití našeho postoje vládou. Poté opakovaně ústy nejvyšších představitelů potvrdila, že tyto změny udělají i bez nás,“ řekl. Premiér Fiala na kongresu ODS o víkendu uvedl, že důchodovou reformu vláda prosadí, ať už k tomu dá opozice souhlas, nebo ne. Je to jeden z hlavních slibů vlády, řekl.

Česká republika v těchto letech podle ANO na důchody vydává zhruba osm procent hrubého domácího produktu, což ji řadí mírně nad průměr zemí OECD. Například Rakousko, Francie či Itálie podle hnutí vydávají více.

Podle ANO je správnou cestou penzijní reformy hledání nových zdrojů, omezení šedé ekonomiky, důsledný výběr daní, snižování výdajů státu, podpora hospodářského růstu a porodnosti. Jako nový zdroj politici ANO prosazují investiční pilíř s garancí státu.

„Hnutí ANO odmítá předávat své know-how současné vládě v situaci, kdy o to premiér a ani jiní členové vlády nestojí,“ dodala stínová vláda ANO. Svoji verzi penzijní reformy chce představit jako součást volebního programu do sněmovních voleb v příštím roce.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jak probíhalo jednání poslanců o migračním paktu? Podívejte se na souhrnnou reportáž, jak se mezi sebou přela vládní koalice s opozičními hnutími.

Tagy: