Konec jízdy na slonech: Vietnam zakáže kontroverzní turistickou atrakci

Úřady vietnamské Centrální vysočiny se chystají zakázat jednu ze svých proslulých turistických atrakcí, jízdu na slonech. Oznámil to zástupce ředitele provinčního ministerstva kultury a sportu. Po dlouhých letech kampaní za zákaz kontroverzní atrakce tak mohou zdejší ochránci zvířat slavit úspěch.

Ještě v devadesátých letech žilo v oblasti Dak Lak na pět set slonů. Za pouhé tři generace však počty slonů v celé Asii poklesly o padesát procent. Provincie Dak Lak přitom patří k oblastem s nejvyšším počtem slonů ve Vietnamu. V posledních třiceti letech se jim tu však příliš nedaří a v divočině se narodila pouhá čtyři mláďata. Ani v zajetí však situace není o nic lepší a mnohokrát dochází k porodu mrtvých mláďat. Podle ochránců zvířat za vysokou mortalitou a nízkou porodností stojí především úbytek přirozeného prostředí, kontaminovaná potrava, ale i právě turismus, ve kterém jsou sloni hojně zneužíváni k pobavení.

Impulsem k zákazu jízdy na slonech bylo i několik nehod a tragických událostí, k nimž v nedávné době došlo. Loni došlo k úmrtí jednoho z vodičů po útoku slona a těžkému zranění turistky, která spadla ze slona na zem. Před pěti lety veřejnost rozčílila zpráva o úmrtí pěti slonů v důsledku přepracování. Sloni jsou často nuceni trávit celé dny na žhavém slunci a vozit platící turisty. Podle Dionne Slagter ze zvířeckoprávní organizace Animals Asia jsou sloni podrobováni nejhorším případům týrání. Pokud nevozí turisty, jsou připoutáni řetězy a izolováni. To těmto vysoce společenským zvířatům působí velké psychické obtíže. Stresující prostředí a používání ostrých háků je nutí k agresivnímu chování a útokům na lidi.

Sloni využívaní k jízdám by tak nyní měli být propuštěni do azylu. O část z nich se postará Středisko pro ochranu slonů v Dak Lak, kde budou součástí šíření osvěty mezi turisty. K přijatelnějšímu využívání slonů v turismu provincie směřuje již od roku 2018, kdy se organizace Animals Asia domluvila se zástupci parku Yok Don na přeměně sloních atrakcí s ohledem na blaho samotných slonů. K zákazu jízdy na slonech přistoupila v loňském roce i další oblíbená turistická destinace, kambodžská provincie Siem Reap, kde se mimo jiné nachází Angkorský archeologický park.

Tagy: