Konec roku přinese jarní počasí. Kde se na Silvestra teploty vyšplhají až na 15 °C?

Počasí na přelomu roku bude takřka jarní. Teploty na Silvestra i Nový rok vystoupají v Čechách k 15 stupňům. Na Moravě a ve Slezsku bude o něco chladněji, maximální teploty tam o nadcházejícím víkendu nepřekročí 11 stupňů Celsia. Může pršet, sněžit má jen v nejvyšších polohách. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) na webu a sociálních sítích. Mírně ochladit se má během prvního lednového týdne.

Ve čtvrtek bude oblačno až zataženo, ojediněle přijdou přeháňky nebo déšť. Na horách se očekávají srážky četnější a zpočátku smíšené nebo sněhové. Na Moravě se ojediněle objeví mlhy, někdy i mrznoucí. Nejvyšší teploty by se měly držet v rozmezí 7 až 11 °C, na Moravě kolem 4 °C.

Podobné počasí očekávají meteorologové i po zbytek týdne. V pátek nás čeká převážně zatažená až oblačná obloha. Zpočátku přijdou místy přeháňky nebo občasný déšť, v polohách nad 1 000 metrů srážky smíšené nebo sněhové. V odpoledních hodinách mají ustávat. Na Moravě se místy objeví mlhy. Nejvyšší denní teploty se vyšplhají na 6 až 10 °C, na Moravě naměříme kolem 5 °C.

Meteorologové ovšem vydali varování pro tři regiony na severu Moravy od pátečních 05:00 do 10:00. „Na studené frontě, která bude v noci na pátek postupovat přes naše území k východu, se v pátek nad ránem vyskytne na Moravě ojediněle mrznoucí déšť. Na Šumpersku, Zábřežsku a Rýmařovsku se úhrn mrznoucího deště může přiblížit jednomu milimetru. Při mrznoucím dešti se bude tvořit slabá ledovka,“ uvedli.

týdenní předpovědi ČHMÚ vyplývá, že by se ke konci týdne mělo oteplit ještě více. Ačkoliv v sobotu 31. prosince bude zataženo, budou nejvyšší denní teploty atakovat 15 °C. „V sobotu zesílí teplejší jihozápadní proudění, proto budou teploty zejména v Čechách stoupat nezvykle vysoko,“ uvedli meteorologové. Připomněli, že půjde o druhý takto teplý poslední den roku po sobě. Loni na Silvestra dosáhla v Česku teplota ojediněle také 15 stupňů Celsia a padla řada teplotních rekordů.

Podobné počasí ovládne i neděli. Převážně bude polojasno, ojediněle, zejména na Moravě, se objeví mlhy nebo nízká oblačnost. Nejnižší noční teploty klesnou na 11 až 6 °C, přes den se vyšplhají na 11 až 15 °C, na Moravě naměříme 7 až 11 °C.

Začátkem příštího týdne budou ještě teploty překračovat deset stupňů Celsia. Postupně se sice mírně ochladí, mrazivé počasí ale nedorazí, a to ani v noci.

Tagy: