Konec Šojgua? Špatná zpráva pro Ukrajince, vystřídat ho může Řezník z Aleppa, říká Kaizr

Velitel ruských vojsk na Ukrajině Sergej Surovikin oznamuje stažení jednotek z Chersonu.

Reportér Kaizr k pokusu o převrat v Rusku

Po „řádění“ vagnerovců v Rusku se pod ministrem obrany Sergejem Šojguem houpe židle, shodují se odborníci. Podle reportéra Patrika Kaizra armádní generál na svém postu skončí. Nahradit by ho mohl obávaný Sergej Surovikin, přezdívaný Řezník z Aleppa, což není dobrou zprávou pro Ukrajince. Spolupracovník CNN Prima NEWS Jiří Just z Moskvy podotkl, že ke změnám by v každém případě došlo až později, aby prezident Vladimir Putin nepřiznal ještě větší slabost.

Kreml stojí na hliněných nohou, jeho šéf projevil slabost, uvedl Patrik Kaizr. „To už naznačoval jeho sobotní projev, který ukazoval věci, které mnozí možná nevnímali. Putin ukázal že není takovým diktátorem, nedrží pevně v rukou situaci se svými žoldáky a děním na frontě. Přispěly k tomu spekulace o jeho útěku z Moskvy,“ zdůraznil reportér CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hlášky svérázného povstalce Prigožina: KLDR je ruský vzor, hovado Šojgu shoří v pekle

I proto mnozí experti předpovídají, že budou padat hlavy. „Přepokládám, že ruský ministr obrany Sergej Šojgu skončí ve své funkci a nahradí ho takzvaný Řezník z Aleppa, generál Surovikin ze Sýrie,“ pokračoval Kaizr. Spolupracovník CNN Prima NEWS Jiří Just připomněl, že Surovikin je do jisté míry i oblíbený. „Vedl operaci proti Ukrajině a má renomé jak v Rusku, tak u vagnerovců,“ dodal.

Podle Kaizra to rozhodně není dobrá zpráva pro Ukrajince. „Generál je známý svou brutalitou a brutálním vedením války, je nekompromisní, což ukázal právě v syrském Allepu,“ popsal s tím, že i proto Volodymyr Zelenskyj v sobotním projevu prosil o další zbraně pro Ukrajinu. Surovikin by navíc mohl být spojkou mezi Prigožinem a armádou.

Zda dojde ke zmíněným personálním změnám v ruském velení, však zůstává otázkou. „Spekuluje se nad odvoláním ministra Šojgua, bylo by ale naivní očekávat, že k tomu dojde hned, protože tím by Putin ukázal ještě větší slabost – že ‚zrádcům‘ ustoupil maximálně, že přistoupil na jejich požadavky,“ dovysvětlil Just. Změny ve vedení by očekával až během týdnů či měsíců.

Vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáš Zrno doplnil, že změny ve vedení by zřejmě neměly na frontové boje vliv. „Ruské ozbrojené síly obecně čelí určitým strukturálním dlouhodobým problémům, změna na nejvyšším postu nic nezvládne,“ uvedl.

Tagy:
Vladimir Putin Moskva Ukrajina pokus o převrat Jiří Just Rusko ministr obrany Sergej Kužugetovič Šojgu válka na Ukrajině Aleppo Sergej Vladimirovič Surovikin