Konec sporů o rozpočet? Budeme jako jeden tým, všichni ministři ho podpoří, říká Jurečka

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Rozpočet podle Jurečky ministři podpoří

V koalici panuje ohledně státního rozpočtu shoda. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Úterní dohoda panovala napříč kabinetem,“ nechal se slyšet ministr s tím, že jsou jako jeden tým.

Vypadá to, že se vláda konečně shodla na státním rozpočtu. Ten pro příští rok bude mít schodek 230 miliard pro příští rok. „Rozpočet vyvažuje to, že snižujeme schodek, ale držíme klíčové investice a neškrtáme v sociální oblasti,“ vysvětloval Jurečka s tím, že na úterní schůzi panovala mezi koaličními stranami shoda.

ČTĚTE TAKÉ: Důvěra ve vládu a Sněmovnu se od jara zvýšila, uvádí průzkum. Pohoršil si prezident Pavel

Přestože se ne všem úplně líbí, budou podle něj ve Sněmovně všichni ministři vystupovat jako jeden tým. „Všichni nejsou spokojení, ale dokázali jsme najít dobrý kompromis pro Českou republiku a veřejné finance,“ uvedl Jurečka. Poslední úpravy se týkaly údajně toho, jak nastavovat a podporovat dostupné nájemné bydlení, došlo na dohodu na další podpoře vysokých škol nebo na financování sportu.

Dále vysvětlil, že ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš dostane požadovaných sedm miliard později podle potřeby a ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela se shodl se šéfem státní kasy Zbyňkem Stanjurou na dalším postupu ohledně 23 miliard na solární dotace.

Proti schodku podle Jurečky tak ruku nikdo z koalice nezvedne. „Od kolegů ministrů, předsedů ostatních stran žádnou takovou informaci po včerejším (úterním, pozn. red.) jednání nemám,“ uvedl ministr. Dodal, že on sám se s ministrem financí Stanjurou (ODS) údajně také dohodl.

Kromě státního rozpočtu se Jurečka vyjádřil i k extrémnímu počasí, které naše území zasáhne. „Komunikujeme s integrovanými záchrannými systémy napříč Českou republikou i s kraji a se starosty, abychom byli v ohrožených oblastech maximálně a co nejlépe připraveni,“ dodal.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vítězství přeji Trumpovi, nechci u nás válku, tvrdí Okamura. Řekl, co mu vadí na Harrisové

Tagy: