Počasí jako na houpačce: Teplý a větrný víkend vystřídá ochlazení se sněžením na horách

Přelom roku bude provázet jarní počasí.

Předpověď počasí 9.3.2024

Silný vítr, který v nárazech může dosahovat rychlosti 55 až 70 km/h a vysoké teploty budou provázet počasí o víkendu, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ. Teploty by se měly pohybovat mezi 9 až 13 °C, v neděli by měly vystoupat dokonce až k 16 °C. Na začátku nového pracovního týdne by se mělo ochladit a ve vyšších polohách počítají meteorologové dokonce se sněhovými přeháňkami.

V sobotu by mělo být oblačno až zataženo, během dne by se v Čechách mohla objevit slunečná obloha. Ojediněle, zejména v horách na severu ČR a na Českomoravské vrchovině, by mohlo mrholit. V polohách nad 1000 metrů nad mořem mohou být srážky i sněhové. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 9 a 13 stupni Celsia, píší experti z ČHMÚ.

ČTĚTE TAKÉ: Svět zažil nejteplejší únor v historii. Počasí trhalo rekordy i v Česku, ukazují měření

Meteorologové upozorňují na čerstvý jihovýchodní až jižní vítr, který by měl vát rychlostí 5 až 10 m/s s nárazy 15 až 20 m/s (55 až 70 km/h). V západní polovině Čech a na severovýchodě bude vítr většinou mírný 2 až 6 m/s.

Spíše oblačná a zatažená obloha bude také v neděli. Přechodně může být místy také polojasno. Později večer by se měl místy objevit slabý déšť. Oproti sobotě se ještě o tři stupně oteplí, nejvyšší denní teploty by se měly být v intervalu 12 až 16 stupňů Celsia. V oblastech, kde bude zatažená obloha, by se měla teplota pohybovat okolo 10 stupňů.

Také v neděli by měl vát jihovýchodní vítr o rychlosti 5 až 10 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s (až 70 km/h). V západní polovině Čech a na severovýchodě nebude tak větrno, rychlost větru by měla dosahovat jen 2 až 6 m/s.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu kategorii Déšť, bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Začátek příštího týdne bude spíše ve znamení dešťových srážek. Obloha v pondělí by měla být oblačná až zatažená, místy s občasným deštěm či přeháňkami. Oproti neděli se mírně ochladí, teploty se budou pohybovat mezi 9 a 13 stupni Celsia.

Ochlazování a déšť by mělo pokračovat i v úterý. Přeháňky by se měly vyskytnout na většině území, nad 1000 metrů nad mořem by měly být i sněhové. Obloha by pak měla být oblačná až zatažená. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat od 7 do 11 stupňů Celsia.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Skiareály se loučí, o víkendu se vrátí jaro i déšť

Tagy: