Konec úchvatného příběhu běžkyně v balerínách. Annamária se o sport už vůbec nezajímá

Annamária Horváthová ve svých 13 letech, kdy se její příběh šířil celým Slovenskem.

Rodil se příběh, který jednou mohl být námětem pro hollywoodské filmaře. Dnes 17letá Annamária Horváthová pocházející z chudých poměrů začala před časem udivovat svými běžeckými výkony v ošuntělých balerínách. Těšila se podpoře celého Slovenska, našla sponzora, stala se mistryní republiky, jenže postupem času se vše zvrtlo. A nyní už ve sportu pokračovat nechce.

Pohádka o talentované běžkyni, která dokáže své vrstevnice porážet i přes to, že pochází z chudých poměrů a nemá ani na to, aby si zajistila odpovídající vybavení pro běh, se dostala až k někdejšímu slovenskému prezidentovi Andreji Kiskovi. Hlava státu pak holčičce osobně dovezla batoh plný sportovních propriet, aby mohla pořádně rozjet svoji kariéru.

Do toho získala Annamária pobývající v osadě u východoslovenské Moldavy nad Bodvou sponzora, trenéra i vychovatele. S touto pomocí v zádech zaválela na červnovém republikovém mistrovství dorostenek v Košicích, kde vyhrála na distanci 1 500 metrů zlato. Zkrátka vše se vyvíjelo snově.

Problém nastal ve chvíli, kdy se seznámila s jistým Sebastiánem. Opustila školu, běh upozadila a otěhotněla. Partner ji opustil a Annamária později potratila. Nabízelo se, že se vrátí k běhání, které jí tak šlo. Začala zlehka trénovat, ale zdravotní stav ji neumožňoval se do sportu znovu ponořit naplno.

Na tréninky jsme ji museli tahat

I když se nyní cítí lépe, nemá potřebný chtíč. Její otec by byl rád, aby opět běhala. „Koncem roku přišel za mnou otec Annamárie s tím, jestli bych ji trénoval. Souhlasil jsem, ale s podmínkou, že nejprve musí prokázat opravdový zájem, až potom se uvidí,“ popsal webu Jeden deň plus kouč Norbert Pecze, který Annamárii připravoval už předtím.

„Dříve však musí donést potvrzení od gynekologa, zubaře a ortopeda, abych věděl, že je v pořádku, protože si stěžovala na bolest páteře a zubů. Od té doby se však neukázala. Já ji nahánět určitě nebudu. Jednak na to nemám čas, pak tím dívka také ukázala, jak jí na kariéře záleží,“ pokračoval Pecze. „Nemyslím si, že se vrátí,“ uzavřel.

Podle trenéra si Annamária zaslouží obdiv, co ve sportu navzdory podmínkám dokázala. Nebyla ale příkladnou svěřenkyní, navíc jí pomáhal i nad rámec běhání. „Byly s ní jen problémy. Spolu s manželkou jsme se jí věnovali tak, jako by byla členkou naší rodiny. Nejednou jsme ji doslova táhli na tréninky, protože jí chybí pevná vůle. Vyřizoval jsem její osobní doklady – občanský průkaz, zdravotní kartu, rodný list, ale také vyšetření u obvodního či zubního lékaře,“ doplnil Pecze.

Podle sousedů se nyní rodiče stydí za to, jak jejich dcera dopadla. Jedinou starostí talentované Annamárie údajně je, aby se k ní vrátil expřítel. Ale ten se k tomu nemá. Vrátil se ke své někdejší partnerce, se kterou už má děti.

Tagy: