Konečná: Hladík měl zvednout zadek a řešit energie v EU. Říkáte nesmysly, opáčil Zdechovský

Europoslanci Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) a Kateřina Konečná (KSČM)

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) měl „zvednout zadek a odjet vyjednávat do Bruselu“ o výjimce pro užívání peněz z emisních povolenek ke kompenzaci drahých energií, vmetla europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM) kolegovi z europarlamentu Tomáši Zdechovskému (KDU-ČSL) v pořadu Zprávy PLUS na CNN Prima NEWS. Ten jí opáčil, že „říká nesmysly“ a má o procesu zkreslené představy.

„Pan ministr Hladík, stejně jako řada dalších, mohl na začátku letošního roku o výjimky požádat. Neudělal to. Jenom tvrdil, že má dopis od Evropské komise, že to nejde. Ale ani ten dopis nemá. Existuje pouze formální komunikace dvou úředníků na Evropské komisi a na ministerstvu. Jak je možné, že řada států výjimku použila? Ministři za KDU-ČSL zkrátka ukázali svou neschopnost v tom, že to ani nezkusili,“ pustila se komunistka Konečná do vládní strany ve vyhrocené slovní přestřelce.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vláda intenzivně jedná o přijetí eura, prozradil ministr. Podraz na voliče, zní z opozice

„Z emisních povolenek jsme si tu výjimku vyjednat mohli, to je prostě faktem, na který jsou jasné důkazy. Chápu, že tomu nerozumíte. U vyjednávání směrnice EU ETS jsem seděla a tuto výjimku jsem tam v roce 2017 dávala. Že to nebude možné v novém systému a jeho další revizi, to všichni víme. Ale v té původní to šlo, a bylo to o tom, aby pan ministr Hladík zvedl zadek a odjel do Bruselu vyjednávat,“ rozlítila se Konečná.

Argumenty europoslankyně jsou podle Zdechovského „úplně mimo“. „Ceny energií nevyjednává ministr životního prostředí, ale ministr průmyslu a obchodu. Pan ministr Hladík mohl změnit tok peněz, které jdou dnes do zateplení a do úspor. Mohl požádat o to, aby peníze, které jsou z povolenek, a to je jenom jejich část, bavíme se o nějakých 40 miliardách, šly někam jinam. Ale ty peníze jsou dnes určeny pro firmy a řada z nich je využívá třeba ke stavbě solárních panelů nebo k dalším účelům,“ shrnul.

„Myslím, že podle toho, co říkáte, tomu buď nerozumíte, nebo říkáte absolutní nesmysly a lidem vysloveně lžete. Nepoužívám to příliš často, ale buď problematice nerozumíte, nebo šíříte dezinformace. Vím, jakým způsobem je cena energie dána a co můžeme a nemůžeme vyjednat,“ doplnil.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Regulovaná část elektřiny zdraží o 65,7 procenta, zní z ERÚ. Koncové ceny se nemají příliš změnit

Tagy: