Vláda intenzivně jedná o přijetí eura, prozradil ministr. Podraz na voliče, zní z opozice

Martin Dvořák a Klára Dostálová

Co na to ministr s Martinem Dvořákem

Vláda intenzivně jedná o tom, jak se ke vstupu do eurozóny postavit, řekl v pořadu Co na to ministr na CNN Prima NEWS ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN). Nevyloučil ani možnost, že by mohlo dojít k zahájení vstupu do mechanismu ERM II. Tento krok však exministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) a bývalý europoslanec Petr Mach (nyní SPD) označili za podraz na voliče.

Vstup do ERM II. neboli Evropského mechanismu směnných kurzů II. je moment, kdy by se koruna navázala na euro a mohla by se pohybovat jenom v nějakém vymezeném pásmu. Jedná se tedy o nezbytný předpoklad pro přijetí eura.

ČTĚTE TAKÉ: Česká politika je absurdní, ani Václav Havel by takovou krásnou hru nenapsal, říká politolog

Dvořák ve vysílání CNN Prima NEWS uvedl, že pro přijetí eura jsme se zavázali v okamžiku vstupu do Evropské unie před téměř 20 lety. „Není to povinnost, ani nezbytná životní nutnost. Ale jsem skálopevně přesvědčen, že by pro nás výhodnější již euro buď mít, nebo se na jeho přijetí aspoň připravovat,“ konstatoval.

V současné chvíli se podle ministra na toto téma vede ve vládě jednání, které je ve fázi meziresortního připomínkového řízení. Vyloučil však, že by k přijetí eura mohlo dojít ještě za této vlády. „Před koncem roku se musí buď schválit, nebo projednat dokument o plnění maastrichtských kritérií. A pokud by prošlo usnesení, že máme do ERM II. vstoupit co nejrychleji, tedy v roce 2024 nebo nejpozději 2025, stejně to nutně neznamená, že bychom v roce 2027 museli mít euro. Pouze by tu byla ta možnost,“ uvedl a upozornil, že na přijetí eura téměř nikdy nestačí doba jednoho volebního období.

„Čili každá vláda, kdyby začala teprve po svém nástupu, to vlastně nestihne,“ sdělil ministr a doplnil, že se nyní pouze může připravit budoucímu kabinetu půda na to, aby se rozhodl, zda euro chce, nebo ne.

Podraz na voliče, zaznívá z opozice

Nápad vstoupit do mechanismu ERM II. zkritizovali v pořadu 360° opoziční politici Klára Dostálová (za ANO) a Petr Mach (SPD). „Mně to připadá úplně jako podraz na voliče. Myslím, že po vládě nechtěli, aby začala intenzivně jednat o tom, že zrušíme korunu a zavedeme euro nebo že vstoupíme do té přípravky. Takže něco, co si už možná občané této republiky mysleli, že nehrozí, hrozit opět začíná, a lidé, kteří euro nechtějí, se musejí mít na pozoru,“ sdělil Mach.

S jeho slovy souhlasila i Dostálová, která dodala, že euro bylo dlouhou dobu „tabu téma“ a nyní se začíná otevírat. Podotkla, že ODS dlouhodobě přijetí eura odmítá a snaží se svým koaličním partnerům vzkázat, že debata o euru není v tuto chvíli na místě.

Mach dodal, že místo řešení reálných problémů odklání vládní koalice pozornost jinam: „Naše vláda místo toho, aby nás přestala zadlužovat a řešila ekonomické problémy naší země, najednou vymýšlí nový problém. Zkrátka se chytá stébla, že by ji zachránilo přijetí eura. Jenže to by naopak vedlo k mnoha problémům,“ varoval.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Česko jako nemocný muž Evropy? Pomohlo by nám přijmout euro, říká expremiér Špidla

Tagy:
Evropská unie Klára Dostálová Mikuláš Peksa Martin Dvořák přijetí eura 360° Petr Mach politika Co na to premiér