Konečná: V roce 1989 mi bylo osm let, Petr Pavel budoval kádrový profil. Krev na rukou nemám

Předsedkyně KSČM Kateřina Konečná považuje za hlupáky ty, kdo jí vyčítají totalitní minulost. Lidé to podle ní říkají ve chvílích, kdy jim dojdou argumenty. „Mně bylo v roce 1989 osm let. Pan prezident, kterého ti všichni volili, si dělal v té době ten správný kádrový profil,“ řekla v podcastu Chuť moci.

Pokud by si lidé chtěli stěžovat na „echt“ komunisty, mohou se podle Konečné obrátit právě na Pražský hrad. „Já na svých rukou žádnou krev nemám, KSČM na svých rukou žádnou krev nemá,“ řekla Konečná.

ČTĚTE TAKÉ: Návrat KSČM. Nemají hospodu, obchod ani hasiče a volí komunisty. Poráží i ANO

Sám prezident Pavel se ke své minulosti, zejména během prezidentské kampaně, často vyjadřoval. „Omluvil jsem se všem, které režim poškodil, individuálně jsem ale nepoškodil nikoho. Aktivně jsem se od revoluce snažil, aby tato země byla demokratická a respektovaná,“ řekl v lednu loňského roku prezident Pavel ve vysílání na CNN Prima NEWS. Zdůraznil, že svou minulost nikdy nezlehčoval a vždy se k ní stavěl otevřeně. Odmítal tvrzení, že by ji skrýval, a zopakoval, že členství v KSČ byla chyba.

Konečná o své straně prohlásila: „Nejsme namočeni v jediné korupční kauze. Vím, že to všechny kolem nás štve, protože nejsme uplatitelní. Vždy jsme měli jediný zájem, a to byl zájem prosperující a blahobytné České republiky.“

V létě budou probíhat jednání, v jaké podobě půjde KSČM do sněmovních voleb v roce 2025. „V jaké koalici to bude, nebo zda to bude samostatně KSČM, o tom se budeme bavit teď v létě. Dali jsme si čas s těmi aktuálními koaličními partnery, máme nabídky od dalších třeba menších stran, máme nabídky od řady osobností. To není, že bych teď něco tajila, je to o tom, že v létě se pokusíme vytvořit opět silnou koalici,“ řekla Konečná s tím, že podle jejího osobního názoru bez spojování nebude v příštích parlamentních volbách možné vytvořit silnou levicovou vlasteneckou alternativu: „K tomu, co se dnes děje nejenom ve vládě, ale i v té opozici, která je podle mě zcela nedostatečná,“ dodala Konečná.

Vládní ambice

Konečná naznačuje i vládní ambice. „Samozřejmě ji nebudu tvořit s tím, že jako třeba Tomio Okamura bych byla zvyklá být v opozici a vlastně by mi to vyhovovalo. Naopak ji budu tvořit se zcela konkrétními programovými body, které když budu mít možnost a najdu partnera, který bude také zvolen a bude schopen je realizovat, tak se samozřejmě jakékoliv odpovědnosti k tomu, abychom je realizovali, nebojím,“ řekla.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Západ zabránil míru na Ukrajině, tvrdí Konečná. Ustoupit Rusku je Mnichov, namítl Pospíšil

Tagy: