Konečná: Západ zabránil míru na Ukrajině. Ustoupit Rusku je Mnichov, namítl Pospíšil

Kateřina Konečná a Jiří Pospíšil

360° (177)

Ať si Ukrajinci sami rozhodnou, na co u jednacího stolu s Ruskem přistoupí, řekla v pořadu 360° na CNN Prima NEWS europoslankyně Kateřina Konečná. Dodala, že obě strany krátce po začátku konfliktu došly k dohodě, ovšem kvůli „tlaku evropských a britských činitelů se od ní ustoupilo“. Dosluhující europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09) oponoval, že Evropa nemůže souhlasit s „nějakým Mnichovem namířeným proti Ukrajině“.

„Netvařme se, že Česko hrálo nebo bude někdy hrát v otázce míru na Ukrajině nějakou roli,“ poznamenala europoslankyně v pořadu 360°. „Ať si sami Ukrajinci rozhodnou, k čemu má na základě jednání s Ruskem dojít a na co kývnou,“ zdůraznila.

K TÉMATU: Soud v Haagu vydal zatykač na ruského exministra obrany Šojgua a velitele armády Gerasimova

Podle ní nemůže nikdo Kyjevu radit, jakou podobu by mělo jejich komuniké mít. „Pojďme obě strany posadit k jednomu stolu a nechat to na nich a jaderných velmocích. Účastnit by se měla i Evropská unie,“ zdůraznila.

„Ukrajina i Rusko po začátku konfliktu v únoru 2022 dospěly k dohodě, jenže vlivem evropských a britských činitelů se od toho nakonec ustoupilo. Tehdejší britský premiér Boris Johnson Ukrajině vysvětlil, že jim v takovém případě žádné bezpečnostní záruky nedá,“ řekla.

Na souhlas Ukrajiny s podmínkami klade důraz i Pospíšil. „Představitelé země je musí svobodně přijmout. Nesmí ale dojít k tomu, že Kyjev přistoupí na jakýsi polomír, čehož by zneužil ruský prezident Vladimir Putin,“ varoval.

Nedávno předložené návrhy Putina, že Ukrajina nesmí být například v NATO, vnímá Pospíšil jako degradaci. „Rozhodně by pak nešlo o suverénní stát, který se bude rozhodovat sám. V těchto podmínkách se bude ďábel skrývat v detailu,“ pronesl.

Vyzývá proto k obezřetnosti. „Česko nemůže s historickými zkušenostmi Mnichova souhlasit s takovými návrhy, jelikož může jít o jinou formu opuštění a zrazení Ukrajiny,“ dodal končící europoslanec.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: První zásilka munice před časem dorazila na Ukrajinu, sdělil Fiala k nákupu ze zemí mimo EU

Tagy: