Trhy v napětí. Rusko využívá plyn k vydírání a manipulaci, mají jasno Ukrajinci

Německý kancléř Olaf Scholz vyzval, aby si Evropa urychleně hledala nové zdroje plynu a ropy. Experti se shodují na tom, že případná válka mezi Ukrajinou a Ruskem by se mohla odrazit na růstu cen pohonných hmot v Česku.

Od roku 1974 Georgij pracoval na ropovodu Družba. O to více s lítostí sleduje, jak ukrajinská ekonomika pomalu upadá. „Energie a plyn, všechno se zdražuje. Jsou to politické rozepře,“ stěžoval si Georgij.

Podobný názor mají i lidé ve městě Lvov a z vesnice Ponykovycja. „Plyn, který teče do Evropy, využívá Rusko k vydírání a manipulaci,“ sdělil jeden z místních obyvatel. „Když jste mladší, na vesnici to ještě můžete zvládnout, ale nechápu, jak to zvládají důchodci,“ dodala zdejší prodavačka.

Zdraží paliva v Česku?

„Paliva se zdražují po celém světě. Souvisí to s globálním zvyšováním cen. Je tam hodně faktorů. Napětí mezi Ukrajinou a Ruskem samozřejmě hraje důležitou roli. Světové trhy se obávají, že v případě eskalace dojde k destabilizaci přísunu ropy z Ruska,“ vysvětlil expert na energetiku společnosti A-95 Sergej Kujun.

Z města Brody ropa do Česka už většinu cesty teče pod zemí. Například do Litvínova dorazí zhruba za devět dní. Družba je ale unikátní i jinými parametry. Jedná se o nejdelší ropovod na světě. Zásadní ale je, že polovinu ropy, kterou v Česku spotřebujeme, máme právě díky ropovodu Družba.

„Ropa je podle našich informací přepravována ropovodem Družba bez problému a ve výši pro dané období dohodnutá. Co se týče aktuální výše zásob, momentálně je na úrovni 94 dní s tím, že legislativa nám ukládá, abychom měli zásoby ropy a ropných produktů na 90 dní, takže plníme,“ sdělila mluvčí Státní správy hmotných rezerv Aneta Procházková.

„Vyděláváme na tom, že přes nás proudí ropa. Jsou to velké peníze. Nyní se debatuje o Nord Stream 2. Jestli začne fungovat, ukrajinské ropovody se vyprázdní, nebo se to sníží na minimum,“ upozornil Kujun. Tak by se po 60 letech mohla Družba stát pouze jednou z větví dodávek ropy Evropy.

Tagy: