Zaorálek: Elektřinu vyrábíme levně a prodáváme do zahraničí. Pojďme ve stopách Slovenska

Lubomír Zaorálek

PARTIE Terezie Tománkové 20.2.2022

Slovensko zmrazí ceny energií na tři roky. Tamní vláda se dohodla se Slovenskými elektrárnami na zastropování cen výměnou za to, že upustí od sektorových daní. K inspiraci našimi východními sousedy vyzval v Partii Terezie Tománkové také bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). „My jsme tento model navrhovali. Je to lepší, než co teď dělá vláda,“ řekl na CNN Prima NEWS.

Podle Lubomíra Zaorálka vládní pomoc zasáhne jen malý počet lidí v řádu několika málo desítek tisíc. Kdo bude chtít finanční podporu získat, bude totiž muset vyplnit žádosti. To prý odradí i ty, kteří by na pomoc měli nárok.

Zaorálek navíc kritizoval systém, jakým se elektřina dostane od výrobců ke spotřebitelům. „Vyrábíme levně energii, pak ji dáváme na burzu do Lipska a draze ji nakupujeme. Elektřinu, kterou vyrobíme, nejprve uplatněme na tuzemském trhu s přiměřeným ziskem,“ vyzval bývalý ministr zahraničí. „To je přesně to, co udělalo Slovensko. My jsme tento model navrhovali. Je to lepší, než co teď dělá vláda,“ Zaorálek v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS.

Kobza: Opusťme energetický trh EU

S ještě radikálnějším řešením přišel poslanec SPD Jiří Kobza. „Měli bychom opustit energetický trh Evropské unie. Pak si můžeme stanovovat vlastní ceny energie a zbavíme se toho, že o cenách rozhoduje někdo jiný někde jinde. Obchodní marže jsou obrovské,“ řekl v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS. Slovensku podle něho můžeme závidět.

Že je současná pomoc vlády občanům, kteří čelí rostoucím cenám energií, nedostatečná, souhlasil také poslanec hnutí ANO Jaroslav Bžoch. Podle něho by vláda měla plošně snížit daň z přidané hodnoty u energií, jak to právě poslanci ANO navrhovali. „Pomoci lidem se musí hned. Lidi nestraší jen energie, ale i úroky centrální banky, tím se jim mohou zdražit také hypotéky. My jsme byli pro, aby se plošně snížila DPH,“ řekl Bžoch.

Také místopředseda ODS a europoslanec Alexandr Vondra je přesvědčen, že další pomoc ze strany vlády ještě musí přijít. „Vláda ještě neřekla poslední slovo. Zatím reagovala na bankroty méně zodpovědných dodavatelů energie jako Bohemia Energy, nebo na pád lidí do režimu DPI. Stačit to samozřejmě nebude, protože i standardní dodavatelé zdražují,“ řekl v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS. Vondra nesouhlasil se snížením DPH. „Dovedu si představit zavedení nějakého speciálního tarifu pro lidi, kteří topí elektřinou nebo plynem,“ dodal s tím, že nějaké další kroky „budou muset přijít“.

Tagy: