Nájemné letos citelně zdraží, varuje ekonom. Co dělat, abyste finančně nevykrváceli?

Ilustrační foto

Lukáš Kovanda o hypotékách

Že ceny nemovitostí stoupají do nových rekordních výšin, není nic nového. Naproti tomu nájemné doposud zdražovalo podstatně mírněji. Jenže to se má letos změnit. Na nájemníky čeká obří cenový skok, který je může finančně hodně bolet.

Podle Lukáše Kovandy, hlavního ekonoma Trinity Bank, se domácnosti žijící v nájmu musí letos připravit na dramatický růst výdajů na bydlení. Důvodů je hned několik, všechny souvisejí se všeobecným růstem cenové hladiny v ekonomice.

„Například v Praze mohou jít nájmy nahoru až o dvacet procent. To proto, že ještě stále jsou níže v porovnání s předpandemickou situací, a to zejména kvůli odlivu turistů a souvisejícímu útlumu pronájmů v centru města skrze Airbnb a podobné platformy,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Lukáš Kovanda. Návrat turistů, ale i vysokoškolských studentů požene ceny nájmů opět vzhůru.

Inflace a dražší hypotéky

Pronajímatelé také do svých služeb započítají rekordní inflaci. „Celorepublikově ceny nájmů porostou o 10 až 15 procent. Majitelé bytů často nájmy stanovují tak, aby jim vynášely určitou částku nad inflaci. Jestliže letos může být za celý rok inflace až devítiprocentní, musí zvyšovat nájmy už teď právě o devět procent, aby alespoň zůstali na svém,“ vysvětlil Kovanda.

Na rostoucích nájmech se podepíší i zdražující hypotéky. Průměrná úroková sazba vystoupala v lednu k 3,5 procenta a není výjimkou, že nabídkové sazby v bankách už překračují pět procent. „Řada majitelů nemovitostí, tedy řada pronajímatelů, pronajímaný byt či dům pořídila na hypotéku, kterou nyní splácí. Pokud jim například letos končí pětiletá fixace, budou čelit citelně vyšším splátkám, které alespoň zčásti přenesou na nájemníka,“ uvedl Kovanda.

Sepište důkladně nájemní smlouvu

Také růst cen nemovitostí se bude propisovat do vyššího nájemného. Jejich majitelé do nich investují s tím, že výnos z nájemného jim výši investice pokryje. Jenže zdražují stavební materiály a další položky, kterými lze domy či byty zvelebovat. „Pokud budou nájmy oproti cenám nemovitostí příliš nízké, přestává být pořízení nemovitosti uspokojivě výnosná investice,“ vysvětlil Kovanda. A v neposlední řadě se do cen bydlení promítne i zdražování tepla, elektřiny nebo vody.

Jak se rostoucím nájmům bránit? V první řadě je dobré důkladně vyjednávat o změně nájemní smlouvy. „Každoroční růst cen nájemného je možné mít stanoven přímo ve smlouvě, což se nyní jeví jako prozíravý krok,“ doporučuje Kovanda. Vedle toho je vhodné požadovat, aby smlouva byla napsána co nejkonkrétněji a jednoznačně, aby nebylo možné zvýšit nájemné „jen tak“ a překvapivě pro nájemce.

Tagy: