S Rusy tajně jednáme. Nevědí, co na Ukrajině vlastně chtějí, tvrdí zdroj z americké diplomacie

Vladimir Putin a Sergej Lavrov na jednání s delegací afrických států

Američané a Rusové mají i nadále udržovat kontakty a pravidelná jednání, během nichž řeší potenciální rozuzlení války na Ukrajině. Informuje o tom list The Moscow Times s odkazem na zdroj z prostředí americké diplomacie. Jednat spolu mají bývalí představitelé národní bezpečnosti USA a vysoce postavené osoby z Kremlu. Schůzek se měl účastnit i ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Bílý dům informaci popřel.

O probíhajícím kontaktu informuje The Moscow Times s odkazem na nejmenovaný zdroj z USA. Už dříve během července o možné existenci komunikačního kanálu reportovala americká televizní stanice NBC.

Má se jednat o americkou aktivitu. Funguje údajně proto, aby si Západ s Východem stanovily „červené linie“ a usměrňovaly konflikt na Ukrajině. Aktivita Američanů je popisována jako část 1.5, přičemž část 1 znamená přímé zapojení vlády, druhá část experty.

„Je evidentní, že dialog na úrovni části 1.5 svět potřebuje vzhledem k tomu, jak moc je vychýlen,“ komentoval zdroj z americké strany pod podmínkou anonymity pro list The Moscow Times. Doplnil, že jednání mezi USA a Ruskem se koná vždy alespoň dvakrát do měsíce. „Osobně létám do Moskvy zhruba vždy po třech měsících,“ prozradil dále zdroj, který měl dříve působit na vysoké pozici americké diplomacie .

Američané vzápětí informaci popřeli, když na zprávu reagovala mluvčí Národní bezpečnostní komise Adrienne Watsonová. „Spojené státy nepožádaly své současné či bývalé představitele, aby otevřeli tajný komunikační kanál, ani o takový kanál nestojíme. Stejně tak žádné zprávy přes takové kanály neposíláme,“ uvedla Watsonová.

Zdroj: Rusové netuší, co vlastně chtějí

Američané měli podle zmiňovaného listu získat alespoň částečný vhled do ruských plánů. Paradoxem prý bylo, že představitelé Kremlu v podstatě nevěděli, co konkrétního vlastně chtějí. „Netuší, jak definovat vítězství či porážku. Některé z elit, se kterými jsme mluvili, prý nikdy ani válku nechtěly. Dokonce tvrdily, že celá invaze byla chyba,“ dodal americký zdroj.

Zároveň doplnil, že Rusové jsou stále ve stavu, kdy je pro ně prohra naprosto nepřijatelná. „Dali jsme jim jasně najevo, že USA jsou připravené konstruktivně jednat o zájmech národní bezpečnosti Ruska,“ pokračoval zdroj. Oficiální pozice Spojených států je přitom jasně za Ukrajinou, a navíc doplněná o drsné protiruské sankce.

„Pokus izolovat a ochromit Rusko do bodu, kdy by došlo k jasnému ponížení či kolapsu, by vyjednávání učinilo nemožným. To vidíme i díky diskrétnosti představitelů Moskvy,“ doplnil dále zdroj.

Rusko již zhruba rok a půl vede válku na Ukrajině, kterou napadlo pod hlavičkou „speciální vojenské operace“. Aktuálně se odehrává další část ukrajinské protiofenzivy, kdy se Kyjev snaží osvobodit území okupované Rusy.

Tagy:
válka Vladimir Putin Moskva Ukrajina Bílý dům NBC USA Rusko Sergej Viktorovič Lavrov Moskevský Kreml ruská invaze na Ukrajinu The Moscow Times